Topljenje leda na Antarktiku postalo je neizbežno, pokazuje nova studija

Globalno zagrevanje dostiglo je tačku u kojoj više nije moguće zaustaviti topljenje ledenog pokrivača zapadnog Antarktika, čak ni uz značajno smanjenje emisija ugljenika u narednim decenijama.

Studija je potvrdila da će se tokom 21. veka ledene police u Amundsenovom moru topiti tri puta brže nego tokom prethodnog veka, čak i ako bude ispunjen glavni cilj Pariskog sporazuma o održavanju rasta globalne prosečne temperature na 1.5 °C u odnosu na preindustrijske nivoe, prenosi Gardijan.

Ledeni pokrivač na Antarktiku sadrži dovoljno leda da podigne globalni nivo mora za 58 metara, ako bi se u potpunosti istopio. Iako je većina tog leda skoncentrisana u istočnom delu Antarktika koji je za sada još uvek stabilan, značajan deo nalazi se na zapadnom Antarktiku koji postepeno gubi masu poslednjih nekoliko decenija.

Potpuno otapanje leda zapadnog Antarktika vodilo bi ka porastu globalnog nivoa mora za 5 metara, što bi učinilo nenastanjivim čitav niz priobalnih gradova od Njujorka, preko Mumbaja, do Šangaja.

Istovremeno, u opasnosti od poplava nalazi se i oko trećina ukupne svetske populacije koja trenutno živi u krugu od 100 km od obale. Stručnjaci zato upozoravaju da bi porast nivoa mora mogao dovesti do raseljavanja miliona, ako ne i milijardu ljudi.

Iako su rezultati ovog istraživanja zabrinjavajući, autori studije ističu da ne treba odustajati od akcija koje su usmerene na suzbijanje klimatskih promena, s obzirom da je otapanje leda zapadnog Antarktika samo jedna od neizbežnih posledica. Oni zaključuju da ova studija može da posluži kao lekcija o tome kako na vreme sačuvati istočni Antarktik, čije bi ubrzano topljenje izazvalo još katastrofalnije ishode.

K.M.

Prethodni članak

Savez samostalnih sindikata Srbije ispred Skupštine zahtevao plate za normalan život, u suprotnom poziva članstvo na ulicu

Kosovo – sredstvo političke manipulacije i kamen političkog spoticanja

Sledeći članak