Troje radnika Drekslmajera dobilo otkaz zbog štrajka

Snimak ekrana Google maps; https://goo.gl/maps/sfA6cRaJTLTYorrn7

Troje radnika zrenjaninskog Drekslmajera dobili su otkaze, saznaje Mašina. Podsetimo, početkom oktobra radnici u sve tri smene obustavili su rad na sat vremena u ovoj firmi iz protesta zbog niskih zarada, ali i zbog nepostojanja jasnih kriterijuma obračuna plata. Zbog štrajka Drekslmajer je suspendovao 32 radnika, međutim, nakon intervencije Inspekcije rada većini suspenzija je ukinuta.

Ipak, za sada je troje radnika otkazima platilo cenu štrajka. Rešenja o otkazu ugovora o radu dobili su Robert Koska, Z.V. i Zorica Lazin, saznaje Mašina. Zbog čega su baš ovo troje radnika dobili otkaze, iako je 9. oktobra rad obustavilo nekoliko hiljada radnika, u Drekslamajeru nismo dobili odgovor.

Robert Koska za Mašinu ističe da je otkaz neopravdan i da je firma selektivno izabrala „nepodobne“.

Mislim da nije fer, niti pošteno. Pre svega je neopravdano. Cela je firma stala, a samo smo mi dobili otkaze. Tamo sam devet godina radio, nisu imali zamerke na moj rad, šta god treba sam radio, nisam se bunio gde god da su me poslali. Ćutao sam i radio i sada mi se ovo desi, kaže Koska.

U rešenju o otkazu ugovora o radu navodi se da je Koska obustavio rad 10. oktobra, dan nakon štrajka, čime je neopravdano zaustavio rad, ali i sprečio druge kolege da rade, što je „dovelo do ugrožavanja redovnog toka proizvodnje“.

Međutim, otpušteni radnik tvrdi da su u prvoj smeni svi stali taj sledeći dan, jer su čekali menadžment sa kojim je trebalo da budu pregovori.

Jedino sto mi ostaje je to što ću sutra svakoga moći da pogledam u lice i neću morati da spuštam glavu kada prolazim pored tih ljudi. Sa svima sam ostao u dobrim odnosima. Zahvalan sam posebno kolegama sa moje linije, jer su iz svog džepa izdvojili novac kako bi mi nadomestili razliku u plati dok sam bio pod suspenzijom zbog štrajka u kom smo svi učestvovali. Mislim da i to dovoljno govori kakav sam imao odnos sa njima i kakav sam radnik, navodi Koska.

Podsetimo, 9. oktobra u nemačkoj kompaniji Drekslmajer spontani štrajk zbog malih plata i loših uslova rada podržalo je oko 80 odsto radnika u fabrici koja ukupno zapošljava 5886 ljudi – i to bez podrške sindikata. Drekslmajer je nakon toga suspendovao 32-oje radnika, međutim, nikad nije objasnio po kojim kriterijumima su baš on odabrani da budu udaljeni s posla.

Nakon prijave pojedinih radnika, to se zapitala i Inspekcija rada, koja je utvrdila da je suspendovanje zaposlenih bilo suprotno Zakonu o radu, zbog čega je menadžent Drekslmajera bio prinuđen da poništi čak 28 rešenja o suspenziji, potvrđeno je Mašini u Ministarstvu za rad.

Drekslamajer je u odgovoru Mašini pre nekoliko nedelje istakao da će većini radnika biti ukinuta suspenzija, ali da „postoje izuzeci” u koje su „izgubili poverenje za buduću saradnju”.

Novinari Mašine uputili su pitanja Inspekciji rada u ovom slučaju.

Pogoni Drekslmajera su smešteni u zrenjaninskoj slobodnoj zoni, a kao što je poznato u njima ne važe poreska i druga pravila. Ova nemačka kompanija je dobijala i subvencije od 2007. do 2012. godine – i od Pokrajine i od Republike. U Ministarstvu privrede nisu bili raspoloženi da odgovore na pitanje Mašine koliko je novca ovoj kompaniji za 12 godina poslovanja u Srbiji ukupno isplaćeno, ali prema pisanju medija, kroz Program za podsticaj direktnim investicijama Drekslmajer je za prvih 806 zaposlenh dobio 5.000 evra po radniku, što je ukupno nešto više od četiri miliona evra.

Prema podacima Ministarstva za rad, trenutno u Drekslmajeru radi 5886 zaposlenih – 3620 na neodređeno, a 2266 na određeno vreme.

Prethodni članak

Poziv na protest ispred Ministarstva finansija nakon odluke o doktoratu Siniše Malog

Poziv na međunarodnu solidarnost sa ženama Rožave i severoistočne Sirije

Sledeći članak