U kojim sektorima žene rade: i dalje u nepovoljnijoj poziciji na globalnom tržištu rada

Istraživanje trendova zanimanja i sektora koje je sprovela Međunarodna organizacija rada pokazuje da postoje oblasti u kojima žene čine većinsku radnu snagu, postoje oblasti u kojima tek postaju deo radne snage ali i oni sektori u kojima su još uvek uglavnom odsutne.

Globalnu rodnu dinamiku na tržištu rada obeležavaju i progres i izazovi, tvrdi Međunarodna organizacija rada. Prema analizi urađenoj na osnovu podataka koji su dostupni na sajtu ove organizacije je uočljivo da „uprkos tome što žene razbijaju barijere u nauci, tehnologiji, inženjeringu i matematici (STEM zanimanjima) i prevazilaze neke prepreke u liderskim ulogama, transformacija rodnog pejzaža na radnom mestu ostaje donekle ograničena.“

Prošli mesec je obeležio značajan korak ka rodnoj ravnopravnosti, tvrde u analizi na sajtu MOR-a podsećajući na dodelu ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomske nauke, oblast u kojoj inače dominiraju muškarci, a koja je dodeljena Klaudiji Goldin, o čemu ste mogli da čitate na Mašini. „Ovo nije samo priznanje doprinosu žena u ovoj oblasti, već i priznanje važnosti njenog istraživanja koje je „unapredilo naše razumevanje ishoda za žene na tržištu rada.“ Dok njeno istraživanje pruža duboko razumevanje uloge žena i osnovnih uzroka rodne nejednakosti na američkom tržištu rada, važno je prepoznati da se različiti narativi mogu pojaviti u međunarodnom kontekstu, oblikovani različitim društvenim i kulturnim faktorima“, navodi se.

Analiza pokazuje da zanimanja koja se odnose na negu i brigu o deci pokazuju izuzetno visok udeo žena, sa ciframa koje dostižu preko devedeset procenata radno angažovanih u ovim sektorima. Pozicije u nastavi i obrazovanju takođe imaju značajno prisustvo žena, kao i zanimanja vezana za kuvanje i čišćenje, službenička i bibliotekarska mesta.

Nasuprot tome, navodi se u analizi, određena visokorizična zanimanja, kao što su mašinovođe, rad sa teškim mašinama i posada na palubi broda su lišena ženskog predstavljanja. Zanimanja koja su najviše rodno uravnotežena su vidljiva u trgovini i među poslovnim i administrativnim profesionalcima/kama.

Kako pokazuje navedena analiza, ne preterano iznenađujuće, žene su dominantna radna snaga u zanimanjima u sektoru socijalnih i zdravstvenih usluga, ali i u određenim proizvodnim industrijama, kao što je tekstilna industrija, dok u industrijama poput rudarstva i građevinarstva i dalje dominiraju muškarci.

Rodna priroda rada nege imala je ozbiljne implikacije za položaj žena na tržištu rada, ekonomsku nezavisnost i širu rodnu ravnopravnost, pokazuje analiza MOR-a. „Kako se globalna potražnja za negom povećava zbog faktora kao što su promene porodičnih struktura, starenje stanovništva i klimatske promene, postoji hitna potreba za adekvatnom i rodno transformativnom politikom brige i nege kako bi se odgovorilo na rastuće zahteve za brigom i ublažilo ograničenje za učešće žena u radnoj snazi, odnosno ravnopravnu zastupljenost u društvu i donošenje odluka“, navodi se.

Analiza pokazuje da u sektoru tehnologija samo jednu četvrtinu radne snage čine žene, ali i da je u ovom sektoru razlika u platama između muškaraca i žena je često velika.

„Dok se krećemo ka pravednijoj budućnosti, od vitalnog je značaja da održavamo dijalog živim, izazivamo norme i, što je najvažnije, slavimo svaki korak ka rodnom paritetu. Svaka cifra, svaka statistika i svaka priča imaju potencijal da inspirišu promene i postave nove prekretnice u našoj zajedničkoj potrazi za jednakošću“, navode autorke istraživanja.

I.P.

Prethodni članak

ULUS i NKSS organizuju akciju „Nisam u javnom interesu“

SZO i MOR: Rad na otvorenom uzrokuje svaku treću smrt od nemelanomskog raka kože

Sledeći članak