U štrajku rudari svih rudnika uglja u BiH

Deo rudara u štrajku protestuje ispred zgrade Vlade BiH, zahtevajući veće plate i ostavke direktora rudnika.

Nekoliko stotina rudara Koncerna Elektroprivrede BiH, u čijem sastavu posluju rudnici uglja, u utorak se okupilo ispred zgrade Vlade BiH, gde su blokirali saobraćaj i predali svoje zahteve. Rudari traže veće plate, ostavke direktora i razjašnjavanje sudbine rudnika u kojima radi oko 7.000 rudara.

Kako izveštava Al Jazeera, protest je organizovao Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH, koji zastupa oko 90% zaposlenih u rudnicima. Predsednik sindikata Sinan Husić je najavio da će deo okupljenih ostati ispred zgrade vlade do ispunjenja svih zahteva. Sinoć je zato, uz logorsku vatru, na ovoj lokaciji noć provelo oko 500 ljudi.

Povod za protest je pokušaj Elektroprivrede da smanji plate rudara u rudniku Kreka sa 434 evra na 291 evro, javlja isti izvor. Sam rudnik Kreka zapošljava oko 2.000 ljudi. Husić je za medije prokomentarisao da su rudari „cijelo vrijeme bilo spremni za socijalni dijalog, ali je odgovor poslodavca stalno bio da nema kada čekati i da mora ranije završiti stvari”.

Za kasno sinoć bio je najavljen sastanak premijera FBiH Fadila Novalića, Uprave Elektroprivrede, Nadzornog odbora, direktora rudnika i ministra energije, rudarstva i industrije, Nermina Džindića. Džindić je tokom dana pokušao da se okupljenim rudarima obrati u pratnji specijalaca, ali ne da se i sa njima sastane.

Aktuelni štrajk jedna je u dugom nizu kriznih situacija u bosanskohercegovačkim rudnicima proteklih meseci. U Kreki je tako u avgustu sudskom zabranom sprečen štrajk najavljivan u znak protesta zbog odluke uprave da na odsustvo zbog negativnog bilansa pošalje trećinu zaposlenih. Oko sedamsto radnika bi na plaćenom odsustvu primalo 60% plate.

Kako je tada pisala Radio Slobodna Evropa, loša finansijska situacija u rudnicima Elektroprivrede BiH je problem godinama. Njihova ukupna dugovanja iznose 460 miliona evra, od čega 250 prema državi. Menadžment kompanije je početkom godine pred rudare stavio ultimatum – da prihvate „optimizaciju radne snage i proizvodnih kapaciteta, što će rezultirati ekonomskom održivošću” ili se pripreme za odlazak u stečaj.

Predsednik Sindikalne organizacije rudnika, Zuhdija Tokić, je u avgustu za RSE izjavio da se rudnik Kreka gura u stečaj, a oprema namerno ne modernizuje, da bi se omogućio posao privatnim kompanijama. Nadležni, međutim, tvrde da je restrukturiranje i smanjenje kapaciteta, osim zbog gubitaka, neophodno i zbog uklapanja u međunarodne ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova.

I.K.

Prethodni članak

Sindikat „Nezavisnost“ proslavlja 30 godina rada

Zvanično u Srbiji radi oko 17.500 stranaca a njihov položaj bi mogao da bude još lošiji

Sledeći članak