Usvojen Izveštaj o prostituciji u EU: kažnjavati korisnike

Evropski parlament je prošle nedelje usvojio Izveštaj o prostituciji u EU, te pozvao na borbu protiv trgovine ljudima i seksualnog iskorišćavanja žena u prostituciji, kao i protiv politika koje eliminišu siromaštvo.

Evropski parlament, zastave

Izveštaj o prostituciji u EU, njenim prekograničnim implikacijama i uticaju na rodnu ravnopravnost i prava žena usvojili su poslanici Evropskog parlamenta sa 234 glasa za, 175 protiv i 122 uzdržana, navodi se na sajtu ove institucije. Podvlači se da asimetrija između nacionalnih pravila o prostituciji unutar EU, s obzirom na njenu prekograničnu prirodu, dovodi do većeg broja žrtava trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije i stvara plodno tle za organizovani kriminal. Države članice treba da procene postojeće zakonodavstvo kako bi izbegle bilo kakve rupe koje dozvoljavaju kriminalcima da deluju nekažnjeno, dok bi Komisija trebalo da razvije zajedničke smernice EU koje garantuju osnovna prava ljudi koji se bave prostitucijom.

Prostitucija i trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije postoje jer postoji potražnja za njima, napominju evropski poslanici, prenosi se. Smanjenje potražnje je stoga ključno za sprečavanje i smanjenje trgovine ljudima i mora se raditi na način koji ne šteti onima koji se bave prostitucijom, kažu oni. Oni pozivaju zemlje članice da preduzmu hitne mere kako bi se pozabavile onlajn oglašavanjem koje direktno ili indirektno podstiče prostituciju.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe zahtevaju podršku i saradnju sa policijom i drugim agencijama za sprovođenje zakona, socijalnim i medicinskim službama i nevladinim organizacijama u borbi protiv trgovine ljudima i seksualnog iskorišćavanja i zaštite žena u prostituciji, stoji u saopštenju na sajtu.

Pogoršanje socijalne i ekonomske situacije zbog COVID-19 i trenutna kriza energije i troškova života povećali su sve oblike zlostavljanja i nasilja nad ženama, kažu poslanici Evropskog parlamenta, uključujući seksualnu eksploataciju, pri čemu su mnoge žene u ranjivim situacijama dovedene u siromaštvo i socijalnu isključenost. Poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju efikasne politike protiv siromaštva kako bi se poboljšala socijalna zaštita, da se pozabave neuspehom u školi, promovišu obrazovanje i uspostavu inkluzivnih politika koje podržavaju osnaživanje žena i ekonomsku nezavisnost, navodi se u saopštenju.

U izveštaju stoji da se oštro osuđuje trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije bilo kojeg naroda kao teško kršenje ljudskih prava, a ističe se da su, prema studijama, žrtve najčešće žene i devojke, posebno one u ranjivim situacijama, kao što su žene migrantkinje, žene u ratnim i konfliktnim zonama i iz njih, siromašne žene ili LGBTIQ+ osobe.

Osobe koje se bave prostitucijom suočavaju se sa stalnom pretnjom policijskih i sudskih progona, marginalizovani su i stigmatizovani, navodi se u izveštaju. Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju na pun pristup visokokvalitetnim zdravstvenim i socijalnim uslugama, kao i pravosudnom sistemu i putevima izlaska iz prostitucije.

U dokumentu se navodi da su neke države članice preduzele mere kako bi rešile stalne probleme koje prate prostituciju, legalizacijom svih njenih aspekata, s ciljem okončanja stigmatizacije i zavisnosti žena u prostituciji, kako bi imale više sigurnosti i radnih prava, ali da model legalizacije nije doneo planirana poboljšanja za žene u prostituciji, kao što pokazuju brojke u nekoliko zemalja EU. Stoga se pozivaju države članice da osiguraju da se važeće zakonodavstvo i propisi propisno revidiraju kako bi se izbeglo da kriminalci deluju nekažnjeno.

Kako navode iz organizacije Mogu da neću, izglasani izveštaj zastupa abolicionistički pristup o prostituciji, „pristup koji prepoznaje da je prostitucija forma nasilja prema ženama i da je potrebno kažnjavanje kupaca seksa i dekriminalizacija žena u prostituciji uz punu podršku i osiguranje mjera izlaza iz prostitucije“.

I.P.


Prethodni članak

Ove godine u Hrvatskoj su napravljene čak tri video igrice sa radničkom i sindikalnom tematikom

EPS nezakonito skriva informacije o sudbini 11 hidroelektrana, kaže Transparentnost Srbija

Sledeći članak