Usvojeni medijski zakoni – REM ne mora nikoga da kažnjava, Telekom može da osniva medije

Sa 142 glasa, 18 protiv, i 15 neiskorišćenih glasova usvojena su dva medijska zakona koja Telekomu omogućavaju da kupuje medije a REM-u da nikog ne kažnjava.

Stručnjaci i opozicija su proteklih nedelja pokušavali da se argumentima usprotive usvajanju Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima u obliku u kom ih je prethodno usvojila Vlada.

Koalicija za slobodu medija i CRTA su najvažnije sporne tačke nabrojale u peticiji protiv usvajanja zakona koja je pokrenuta 25. oktobra.

„Iako je novim zakonima trebalo da se unapredi nezavisnost medija u Srbiji, u nacrtima zakona, koje je Vlada Srbije usvojila, ostaju sporne tri ključne tačke koje poništavaju pozitivne promene.

  1. Novi zakoni omogućavaju državnom Telekomu Srbije da osniva i kupuje medije, čime se omogućava još jača kontrola države nad informisanjem građana i medijskim tržištem.
  2. Novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana, pa tako ovo telo može da nastavi da žmuri  na kršenja svih pravila profesije i širenje nasilja u interesu velikih medija i da za to ne plaže računa nikome.
  3. Novi zakoni nisu rešili problem zloupotrebe državnih institucija i funkcija u izbornim kampanjama, niti su obavezali REM da prati da li se, koliko i kako predsednik države i Vlade, ministri i drugi javni funkcioneri pojavljuju u najgledanijim medijima tokom kampanje i da o tome obaveštavaju građane“, navedeno je u tekstu peticije.

Usvajanjem medijskih zakona nastavlja se trend centralizovanja vlasti i smanjivanja prava građana i nezavisnih aktera. Vlasti su u zakone pokušale da proguraju i član kojim bi operateri bili primorani da na prvim kanalima korisnicima nude (već i onako široko protežirane) televizije sa nacionalnom frekvencijom, ali ih je u tome sprečio OEBS.

I.K.

Prethodni članak

Peticija protiv uskraćivanja vode kao oružja u vojnim sukobima

Najavljen protest zaposlenih Instituta za reumatologiju

Sledeći članak