Usvojeno „rekordno povećanje“ minimalne cene rada nedovoljno za dostojanstven život

Na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Odluka o visini minimalne cene rada za period januar – decembar 2024. godine.

Namirnice iz minimalne potrošačke korpe

Kako se navodi na sajtu Vlade Republike Srbije, prema usvojenoj odluci će minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu biti povećana na 271 dinar po radnom času. „To znači da će minimalna cena rada umesto dosadašnjih 230 dinara biti povećana na 271 dinar po času, što je povećanje za 17,8 odsto.“ navode iz Vlade.

„Nakon ovog rekordnog povećanja, minimalna zarada će iznositi 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro mesečno.“ ističe se u saopštenju. Pa ipak, ovo rekordno povećanje usvojeno je bez postignutog dogovora u Socijalno-ekonomskom savetu jer, čini se, dogovor nije ni bio opcija.

Podsetimo, predlog ministra finansija Siniše Malog za povećanje minimalne cene rada bio je zapravo predlog koji je i pre početka pregovora izneo predsednik i iznosio je upravo usvojeni iznos, dok su zahtevi sindikata odbačeni.

Kao što smo ranije pisali, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“ su u dosadašnjim pregovorima tražili da se realizuje zaključak SES-a iz 2018. po kome bi vrednost minimalne potrošačke korpe do kraja 2021. trebalo da se izjednači sa vrednošću minimalne zarade, ali je zbog pandemije korona virusa ministar finansija tada rekao da se to odlaže do kraja 2023. godine.

Dok iz Vlade kažu da će ovo povećanje „biti značajno iznad očekivane prosečne inflacije od 4,9 odsto u 2024. godini, što će uticati i na brže i značajnije približavanje minimalne zarade minimalnoj potrošačkoj korpi“, reprezentativni sindikati su predlagali na pregovorima da se povećanje minimalne zarade poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe, koja je u maju za tročlanu porodicu koštala 57.754 dinara, prema kojoj bi svaki član dnevno za ishranu imao nešto iznad 200 dinara.

Visina minimalne cene rada sa ovim rekordnim povećanjem tako iznosi 10.600 dinara manje od iznosa neophodnog za minimalnu potrošačku korpu. Sa tim iznosom preživljava, prema procenama sindikata, preko 400.000 ljudi.

Podsećamo, potpisnice Deklaracije o plati za život, među kojima su i sindikati, uputile su otvoreno pismo Vladi i ministarstvima pred pregovore u Socijalno-ekonomskom savetu na kom se odlučivalo o visini minimalne cene rada za sledeću godinu. „Prioritet našeg društva mora biti usvajanje strategije razvoja naše privrede i društva na način koji će ljudima obezbediti platu od koje može da se živi. Prvi korak u ovom smeru bilo bi uvažavanje sindikalnih stavova i zahteva po pitanju povećanja minimalne cene rada“, rečeno je tom prilikom u pismu ovih organizacija.

I.P.

Prethodni članak

Protivnici abortusa optuženi za kršenje saveznog zakona u SAD

Sud odbio žalbu suvlasnice Galensa na presudu u korist Dragane Arsić

Sledeći članak