Vučićevim potpisom Zakon o planiranju i izgradnji stupio na snagu

Izmene i dopune ZPI kojima se građevinsko zemljište poklanja vlasnicima privatizovanih preduzeća i obesmišljava hijerarhija planskih dokumenata predsednik Republike je potpisao pre nego što se o njemu izjasnio Ustavni sud.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji je legalizacija pljačke veka po mišljenju mnogih aktera iz opozicije i civilnog društva, ali sporan i po oceni Agencije za borbu protiv korupcije.

Pored toga što će se država, sudeći po aktuelnim procenama, odreći oko deset milijardi evra potencijalne dobiti ukidanjem naknade za konverziju, a obesmisliti postojanje planova višeg reda od detaljnih urbanističkih planova time što će za svakog investitor moći da se prekrajaju regulacioni i generalni planovi i uvode planovi područja posebne namene kako se kome kapa nakrivi, građevinske dozvole će izdavati Agencija koju će (bar delom) plaćati isti investitori, dok će građani moći da se puše, ali ne i da protiv toga išta učine. Bar ne institucionalnim putem.

Proces predlaganja i usvajanja tog i takvog zakona sproveden je u nasilničkom duhu. Vlada ga je usvojila kršeći propise po više osnova, a u momentu kada je čitava javnost tugovala zbog smrti dece u Ribnikaru. O čak 250 amandmana na zakon nije bilo vremena da se razgovara uz 40 drugih tačaka na burnoj vanrednoj sednici prigodno zakazanoj u letnje doba. A sa strane vlasti i onako ne bi bilo ni volje.

Opozicija je na inicijativu Saveza ekoloških organizacija Srbije – SEOS pokušala da se donošenju zakona usprotivi podnošenjem Zahteva za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, odnosno tražeći da se o spornim odredbama izjasni Ustavni sud.

Vrlo slične odredbe Ustavni sud je obarao 2015. i 2017, godine, kako smo već pisali.

Kako na društvenim grupama prenose organizacije civilnog društva, Vučić je potpisom ozvaničio zakon 27. jula, pre nego što je Ustavni sud imao prilike da se o njemu izjasni.

„Juče je ujedinjena opozicija podnela zahtev da im generalni sekretar, Srđan Smiljanić, izda overeni usvojeni zakon da bi Ustavni sud po hitnom postupku ispitao ustavnost ovog zakona. Prema Ustavu Ustavni sud je imao 7 dana za odluku jer je zahtev potpisala trećina narodnih poslanika (84), odnosno CELA opozicija osim samostalnog narodnog poslanika Pavla Bulatovića“, konstatovali su u objavi članovi neformalnog udruženja Savski nasip.

Time što je ukaz o proglašenju zakona potpisan, „hitna procedura Ustavnog suda postaje regularna procedura koja tipično traje godinama“, komentarišu iz Savskog nasipa.

Opozicioni poslanici koji su pokušali da predaju zahtev objavili su sledeće:

„Službe Narodne skupštine su odbile da overe juče usvojeni Zakon o planiranju i izgradnji kako bi ga poslanici opozicije podneli Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti ovog dokumenta“.

U momentu zaključenja ovog teksta u toku je hitna vanredna konferenciju za medije ispred Narodne skupštine.

I.K.

Prethodni članak

Zahteva se ocena ustavnosti usvojenog Zakona o planiranju  i izgradnji

Proglašenje izmena Zakona o planiranju je kriminalna radnja, poručuju iz Zajedno i DS-a

Sledeći članak