Zabrinutost međunarodnih organizacija za nezavisnu scenu i institucije savremene umetnosti u Sloveniji

Mesecima unazad pojedinačni akteri i organizacije iz regiona i međunarodnog okvira, šalju saopštenja i apele podrške slovenačkoj umetničkoj sceni kojoj preti degradiranje i destabilizovanje.

Mnoge organizacije iz regiona i međunarodnog konteksta uputili su apele podrške nezavisnoj sceni u Sloveniji ali i javnim institucijama umetnosti kojima se ukida ili smanjuje strukturna i finansijska podrška koju administrira slovenačko Ministarstvo kulture.

Protestnim apelom, mnogobrojne organizacije zahtevaju da se kompetentni stručnjaci uključe u vitalne procese donošenja odluka, da se poveća budžet za kulturu te da se restrukturiraju radna mesta u Ministarstvu kulture u Sloveniji.

Ova reagovanja regionalne i internacionalne stručne javnosti usledila su nakon što su na konkursu za izbor javnih kulturnih programa u oblasti muzičkih, intermedijskih, izvođačkih i vizuelnih umetnosti u periodu 2022-2025. godine, bez podrške ostale organizacije koje su godinama važni akteri na lokalnoj i međunarodnoj umetničkoj sceni, kao što je Maska, Mesto žensk, Emanat, Delak, Nomad Dance Academy Slovenija i Gledališče Glej.

Radi se o tendencioznom sužavanju polja delovanja nezavisnoj sceni, ocene su mnogih koji su izbliza pratili pomenuta zbivanja.

Kako iz Maske objašnjavaju, uprkos činjenici da Ministarstvo kulture ima „rekordan iznos za kulturu u istoriji nezavisne države“, istovremeno je prepolovilo finansiranje nevladinih organizacija. Ovakvi potezi nadležnih shvataju se kao strategija dugoročnog smanjenja prostora za razvoj profesionalnih nevladinih organizacija. „Ovim činom Ministarstvo kulture nastavlja da degradira i destabilizuje sektor, koji je oduvek bio jedan od najživljih i najnaprednijih delova savremene umetnosti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Prilikom ranijeg izbacivanja iz programskog finansiranja četiri od pomenutih organizacija tužile su Ministarstvo kulture, pa je sudskom odlukom naloženo da njihove prijave moraju biti ponovo razmotrene. Na osnovu ponovne procene komisije, Maska i Emanat su tako dobili sufinansirajuća sredstva. Međutim, sve organizacije koje su ove godine tužile Ministarstvo, ostale su bez podrške.

Od povratka na vlast SDS-a i Janeza Janše na mesto premijera početkom 2020. godine, Levica i drugi opozicioni kritičari optužuju Janšu za degradiranje slovenačke demokratije, nepoštovanje vladavine prava i kontrolu medija. O tome kao i o antivladinim protestima koji su se organizovali svakog petka u Ljubljani izveštavali smo na Mašini.

Radilo se o masovnim antivladinim protestima protiv zloupotrebe vlasti Janeza Janše, uništavanja demokratije i vladavine prava, korupcije, napada na medije, na prava radnica i radnika, kao i na rastakanje socijalne države.  

V.K.

Prethodni članak

Protest Sindikata nauke: „Samo solidarnost, to jedino može da nas spasi“

Radničke borbe na prostoru bivše Jugoslavije u drugoj godini pandemije

Sledeći članak