Zahteva se ocena ustavnosti usvojenog Zakona o planiranju  i izgradnji

Preko osamdeset poslanika je potpisalo Zahtev za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji.

„Zahtev za zaštitu ustavnosti i zakonitosti se podnosi pre nego što predsednik Republike potpiše ukaz o stupanju zakona na snagu“, objasnila je poslanica stranke Zajedno i predstavnica Ekološkog ustanka, advokatica Danijela Nestorović, na konferenciji za medije održanoj ispred Narodne skupštine nakon usvajanja spornog zakona.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji usvojen je na vanrednom zasedanju Skupštine Srbije 26. jula popodne sa 140 glasova za i 43 glasa protiv.

„Jedino što sada možemo da učinimo je da apelujemo na predsednika Republike da ne potpisuje ukaz dok se Ustavni sud ne izjasni o podnetom zahtevu“, konstatovala je Nestorović.

Kako je dodala, Ustavni sud je 2015. i 2017. godine doneo dve sudske odluke koje se tiču  ocene ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredbi tadašnjeg Zakona o planiranju i izgradnji koje se poklapaju i sa ovim, gde su pojedine odredbe proglašene neustavnim. Ustavni sud prekršio bi ustaljenu sudsku praksu ukoliko bi se ovog puta o istim odredbama zakona izjasnio drugačije.

SEOS: Ako se nekome svidi ulica, moći će da kaže „uzeću to sebi“

„Mi smo pokrenuli ovu akciju, SEOS, nas šest organizacija, jer smo se prvi prepoznali  u ovome“, izjavio je na istoj konferenciji za medije Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar i Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS, čiji članovi su pokrenuli prikupljanje potpisa poslanika za zahtev za ocenu ustavnosti ZPI.

„Ali, nismo samo mi ugroženi – ovim zakonom je ugrožen svaki običan čovek svaki građanin; čak i škola, obdanište, parkić… Čak ako se nekom svidi ulica, moći će da kaže ‚to meni treba, uzeću sebi‘“. On je ocenio da se stupanje zakona na snagu ne sme dozvoliti. „Mi već postajemo kolonija i postaćemo roblje stranih investitora i domaćih tajkuna“, izjavio je.

Kokanović je konstatovao da se ovim zakonom „pravi pljačka epskih razmera“ i da aktivisti zato zahtevaju od predsednika da ne potpiše ovaj zakon, već da sačeka da Ustavni sud donese ocenu o njemu „i tako da ispoštuje bar jednom u svom životu i Ustav i zakone Republike Srbije jer on ih iz dana u dan krši. Kokanović se zahvalio poslanicima koji su potpisali zahtev i dodao da su oni pravi predstavnici naroda.

Da bi zahtev bio podnet, u prilogu mora da sadrži overeni prepis usvojenog zakona čije izdavanje su poslanici zahtevali od generalnog sekretara Narodne skupštine. U momentu objavljivanja ovog teksta taj korak još nije bio završen. Izdavanje overenog prepisa očekuje se 27. ili 28. jula.

Zajedno: „Dok su svi plakali, mi smo oslobodili građane deset milijardi evra; kako ćete to da branite?“

„Prvo su kupili preduzeća kroz privatizaciju koju je vodio Siniša Mali, a za šaku pirinča postali vlasnici državnih preuzeća i nekadašnjih industrijskih giganata“, podsetio je tokom skupštinske diskusije o zakonu Đorđe Miketić, poslanik stranke Zajedno. Po njegovim rečima, današnji vlasnici privatizovanih društvenih preduzeća su ih kupili jeftino jer su obećali da će ih postaviti na noge.

„E, pa, umesto da pokrenu ta preduzeća, prvo su otpustili radnike, rasprodali magacine, mašine i sve vredno što su ta preduzeća imala, na čemu su bogato zaradili, a sada sede na jahtama – jer leto je – puše tompuse i čekaju da izvršioci njihovog posla ili podizvršioci urade ovaj zakon i da im donesu još koje milijarde u džep“, dodao je.

„Vas pozove Vućić i kaže ‚Slušaj, Gorane, sad guraj ovo. Sad je prilika da se izgura ovaj zakon o konverziji. Ovo je najbolji trenutak da to završimo!‘ Jel tako to izgleda?, zapitao je tokom rasprave o ZPI ministra građevinarstva Gorana Vesića Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno.

„Ljudi, bre! Ej, bre, šta je s vama?!? I onda to što ste se dogovorili tamo, taj zločinački plan izvodite… Ja ne znam šta vi ostali ministri tamo koji sede, jel’ vi pijete kafu ili slušate šta oni govore? Jel’ vas interesuje nešto o žrtvama? Jel vas interesuje nešto o tragediji? Ili samo dižete ruku i kao – ajmo sad ide zakon jedan, drugi, treći, dvadesetpeti? Ja sve vreme pokušavam da razumem, ali mi ne uspeva“, obratio se poslanicima i Vladi Zelenović, skrećući pažnju na to da je Vlada usvojila ZPI 4. maja, dan nakon tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu.

„Ja to ne mogu da shvatim kao čovek. Verujem da niko u ovoj Sali ko ima imalo ljudskog dostojanstva može da se pomiri sa tim da ste vi na taj način izgurali jedan ovakav besraman zakon“ u momentu kada je cela zemlja plakala i životi se raspadali, dodao je. „Dok su svi plakali, mi smo oslobodili građane deset milijardi evra“.

Zelenović je ocenio da je donošenje izmena i dopuna ZPI i način na koji je do toga došlo nezapamćen slučaj u inače dugom nizu krađa, otimačina i zloupotreba koji je narod preturio preko leđa.

Zeleno-levi front: Hajde da se organizujemo da smenimo režim

Zakon o planiranju je izglasan uprkos velikom protivljenju civilnog društva, ali i državnih tela poput Agencije za borbu protiv korupcije.

„Vesić kaže da je besplatna konverzija zemljišta iz prava korišćenja u pravo vlasništva, poslednji čin svojinske transformacije. Mi kažemo da je to poslednji čin pljačke. I to je jasno svakom građaninu Srbije“, prokomentarisao je za Mašinu Robert Kozma, poslanik Zeleno-levog poslaničkog kluba – Ne davimo Beograd – Moramo.

„Da je ova odluka veoma koruptivna kaže i Transparentnost Srbija. Uradili smo sve da argumentima zaustavimo ovaj zakon, ali bez smene ovog režima, ne mogu se zaustaviti štetni projekti“, dodao je. Podsetimo, samo Zeleno-levi poslanički klub – Ne davimo Beograd – Moramo je podneo preko 50 amandmana na sporni zakon, a ukupno ih je, po navodima medija, podneto oko 250.

„Zato hajde da se organizujemo i svi damo svoj doprinos svrgavanju ovog režima i uspostavljanju pravedne i dostojanstvene Srbije“, zaključio je Kozma.

I.K.

Prethodni članak

Usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom

Vučićevim potpisom Zakon o planiranju i izgradnji stupio na snagu

Sledeći članak