„Zašto ne smanjujete broj odeljenja po drugim srednjim školama”, pitaju iz sindikata zaposlenih HPTŠ „Uroš Predić“

U Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić“ u Zrenjaninu 13. februara se štrajkovalo protiv odluke Grada da rasformira ovu školu.

Zrenjanin

Dana 13.02. u prostorijama Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ u Zrenjaninu održan je štrajk upozorenja, tako što se nastava nije održala za vreme prvog časa u prepodnevnoj smeni, kaže za Mašinu predsednik Sindikata HPTŠ „Uroš Predić“ Milan Galić.

Sa protesta su, navodi naš sagovornik, upućeni zahtevi Gradonačelniku da se opozovu odluke o mreži škola na teritoriji grada i dozvoli upis učenika u školskoj 2024/2025 godini.

Podsetimo, Grad Zrenjanin je bez konsultacija sa zaposlenima doneo odluku da se ova škola rasformira, a obrazovni profili izmeste u Medicinsku, Srednju poljoprivrednu i Tehničku školu u istom gradu. S tim u vezi uprava Grada nije dala saglasnost na predloženi Plan upisa đaka u školskoj 2024/2025. godini.

Odluka grada ugrožava socijalni položaj zaposlenih

Sindikat HPTŠ „Uroš Predić“ je javnosti skrenuo pažnju na to da Grad nema pravo da donosi ovakve odluke, već je za njih zadužena Pokrajina. Zaposleni su, takođe, doveli u pitanje ideju gradskih vlasti da se rasformiravanjem njihove škole rešava pitanje malog upisa, za koji smatraju da ga treba rešavati na drugi način. Sindikat smatra da je komadanje škole loše i po njen kolektiv i po učenike.

Tokom štrajka održanog u utorak zaposleni su se okupili u prostoriju škole – zbornicu gde su razgovarali o postignutim rezultatima sindikalne borbe i daljim koracima, kaže Galić:

“Zauzet je jedinstven stav da se ovim odlukama ugrožava socijalni položaj zaposlenih, jer o njemu nigde ništa nije napisano osim usmenih izjava Gradonačelnika da niko neće ostati bez posla. Ugrožavaju se ulovi za održavanje kvalitetne nastave, bezbednost učenika kao i diskriminacija dece koja se sada može videti u prostorijama naše škole kao i po društvenim grupama. Upućen je apel Pokrajinskom sekretaru da ne donosi pogrešnu odluku ako je to već uradilo rukovodstvo grada”.

Grad i Savet za obrazovanje na istoj strani

Deo gradske uprave (bez gradonačelnika) je primio predstavnike sindikata drugog februara, ali na tom sastanku nije došlo do rešenja. Petog februara sindikat je gradonačelniku poslao dopis u kom se izlaže neslaganje sa odlukama gradskih vlasti i zahteva tekst Elaborata čiji su se izvodi u međuvremenu pojavili u medijima, u kome se obrazlaže odluka Zrenjanina.

Mediji su 11. februara objavili da je Savet za obrazovanje grada Zrenjanina saopštio je da daje punu podršku Gradskoj upravi i gradonačelniku koji je predložio da se obrazovni profili srednje škole „Uroš Predić” rasporede u druge škole. Savet je, kako prenosi Radio 0.21, izrazio: “Očekivanje da, ukoliko bude usvojena inicijativa za izmenu odluke o mreži škola upućena Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, rukovodstva škola, u koje se postojeći obrazovni profili izmeste, učine sve da se isti smerovi popularišu, predstave budućim učenicima kao prilika za perspektivno zapošljavanje, a da za zaposlene koje preuzmu iz HPTŠ ‘Uroš Predić’ stvore podsticajne uslove za dalje usavršavanje i neometan rad”.

Sindikat razočaran stavom Saveta

„Posebno nas je zazočaralo saopštenje Saveta za obrazovanje koje je jednoglasno podržalo odluku Predsednika Gradskog veća i Predsednika Saveta za obrazovanje gospodina Vlačića”, komentariše za Mašinu Galić.

„Ako su članovi saveta za obrazovanje, iz tako napisanog Elaborata zaključili da je on dobro rešenje za školu, zaposlene i učenika, onda mi ih je stvarno žao”, dodaje. Galić je naveo da niko od članova Saveta nije ni kontaktirao zaposlene u „Prediću”, a osim dva-tri člana, niko nije ni bio u našoj školi. „U jednom delu saopštenja spominju upisnu politiku i zainteresovanost učenika. Zbog loše upisne politike na teritoriji grada Zrenjanina ne treba da ispašta samo jedna škola čiji su kadrovi deficitarni na tržištu”, ponovio je Galić stav sindikata.

„Broj slobodnih mesta u srednjim školama u odnosu na broj izašlih osmaka je veći i do 30% što dovodi do toga, kako kaže Gradonačelnik, da nema interesovanja. Kada bi se smanjio broj odeljenja procentualno po svim srednjim školama onda bi i upis u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi bio dobar.Postavljamo pitanje Gradonačelniku, zašto ne smanjujete broj odeljenja po drugim srednjim školama?”

Prethodni članak

Kako žive studenti danas: „Studiranje u Beogradu postaje luksuz”

„Prvo hleb, pa ljudska prava“, Đokica Jovanović o učešću levice u parlamentarnoj borbi

Sledeći članak