Zeleno levi front i Demokratska stranka: „Jedini besplatan vrtić je izgradnja državnih vrtića za svu decu“

Danas je održana zajednička konferencija odborničkih grupa Zeleno levi front / Ne davimo Beograd i Demokratske stranke iz Skupštine grada Beograda, povodom alarmantnog stanja u gradskim vrtićima u Beogradu. Opozicioni odbornici smatraju da vlast godinama svesno vodi ka privatizaciji predškolskog sistema.

Konferencija za medije

Povod za ovu konferenciju je završetak ovogodišnjeg upisa dece u predškolske ustanove i činjenica da je veliki broj dece u Beogradu ponovo ostao bez mesta u državnim vrtićima, iako je vlast obećala besplatne vrtiće za svu beogradsku decu.

DobricaVeselinović je otvorio razgovor poražavajućim podacima. Naime, rezultati ovogodišnjeg konkursa za upis decu u vrtiće govori da je od 20.000 prijavljenih, čak 6000 ostalo bez sigurnog mesta u vrtićima. Veselinović za ovo krivi isključivo Grad, koji po njegovim rečima nije uspeo, a zapravo nije ni imao nameru, da izgradi dovoljno vrtića.

Sa uloženih 40 miliona evra za subvencionisanje, u proteklih 10 godina izgradilo se ili otvorilo preko 300 privatnih vrtića, dok je broj državnih jednocifren. „To nam govori da je u pitanju politička volja da se privatizuju vrtići“, zaključuje Veselinović.

Natalija Stojmenović iz Zeleno levog fronta navodi da je za izgradnju jednog vrtića u proseku potrebno 1.5 miliona evra, što znači da smo do sad mogli da izgradimo 30 novih vrtića od novca koji je otišao na subvencije privatnim vrtićima.

Osim toga u samim vrtićima uslovi postaju sve gori poslednjih godina, kako za boravak dece tako i u pogledu uslova za rad vaspitača i pomoćnik radnika.

Kako Filip Tatalović iz Demokratske stranke smatra, SNS skriveno provlači jednu suštinski neoliberalnu politiku privatizacije, sistemski urušavajući sve usluge koja država pruža. „Nemamo mi ništa protiv da neko ide u privatan vrtić, ali ne može privatno da bude na račun javnog“, odlučan je Tatalović.

Obećanja je bilo mnogo, a kako Veselinović podseća, bivši zamenik gradonačelnika je tokom prošle godine obišao 15 lokacija gde će se graditi novi vrtići. Od tada je samo je na jednoj od lokacija zapravo počela gradnja, dok su sve ostalo samo „prazne livade“.

Prema rečima Veselinovića, Grad nije hteo da interveniše u kolektivnom ugovoru tako da su plate zaposlenih u vrtićima ostale na jako niskom nivou.

Odbornik Demokratske stranke adresirao je i skraćivanje bolovanja koje je najavila ministarka Grujičić i objasnio da su radnici u vrtićima primorani da ga češće uzimaju. Zaposleni u vrtićima rade ispod svakog nivoa dostojanstva i plate od koje se može živeti, zbog čega otvaraju bolovanja da bi zaradili nešto „sa strane“ i ispunili osnovne egzistencijalne potrebe, objasnio je.

On dodaje da je ogroman broj ljudi na ugovorima na određeno i navodi primer radnice jednog beogradskog vrtića koja je dobila jubilarnu nagradu za 10 godina rada, od kojih je svih 10 bila zaposlena na određeno.

Nakon prikaza neuslova gradskih vrtića u kojima padaju plafoni, nedostaju adekvatne ograde i druge bezbednosne mere, kvalitetna hrana i sredstva za higijenu, Tatalović navodi je ovo direktni atak na sve korisnike ovih usluga, a to su naša deca i upravo tu vidimo ispraznost parole za našu decu.

„Grad i država prodaju maglu da vi dobijate nešto besplatno, dok oni sve više uzimaju od nas“, tvrdi odbornica Zeleno levog fronta. Kako kaže, alarmantno je što SNS ovu igru igra našim novcem. „Privatni vrtić treba da bude izbor, a vi u ovom slučaju nemate izbora. Jedini besplatan vrtić je izgradnja državnih vrtića za svu decu“, zaključuje Stojmenović.

Više o beogradskim vrtićima i borbi protiv njihove privatizacije možete čitati na Mašini.

A.G.A.

Prethodni članak

Stambena kriza nakon Prvog svetskog rata i organizovanje žena

Dejan Lekić: Ugrožavanjem vodoizvorišta se ugrožava opstanak naroda

Sledeći članak