Zrenjanin raskinuo ugovor s fabrikom vode: traži se ko zna koje po redu „novo rešenje“

Grad Zrenjanin je juče raskinuo ugovor o izgradnji fabrike vode zbog toga što investitor nije poštovao odredbe osnovnog ugovora ni naknadno sklopljenog sporazuma.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura juče je obavestio medije o tome da je grad Zrenjanin raskinuo ugovor o izgradnji fabrike vode zbog nepoštovanja uslova propisanih osnovnim ugovorom iz 2015. godine i sporazumom naknadno sklopljenim početkom 2021.

„Sporazum je predvideo da ukoliko fabrika vode ne ispuni sve ugovorne obaveze, ugovor se raskida krivicom izvršioca i nikakva dodatna obaveštenja od strane naručioca usluge nisu potrebna. Investitor nije ispunio nijednu stavku iz ugovora, time su ispunjeni svi uslovi za raskid ugovora. I mi ugovor smatramo raskinutim i okrećemo se traženju novih rešenja“, izjavio je Salapura za Tanjug.

Podsetimo, komisija lokalnog JKP Vodovod i kanalizacija je početkom godine utvrdila da voda iz postrojenja fabrike vode ne zadovoljava ni jedan od 34 ispitivana tehnička uslova. Fabrika vode je preuzela snabdevanje grada prošle godine, ali je zbog tehničkih problema radilo sa prekidima.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode bila je jedan u dugom nizu propalih projekata iniciranih sa namerom da se građanima Zrenjanina obezbedi ispravna voda za piće i kuvanje. Zrenjanin je zvanično nema od 2004. godine, kada je voda iz vodovoda zabranjena za korišćenje zbog uvećane koncentracije arsena.

Sam ugovor, do čijeg je raskida juče došlo, sklopljen je 2015. godine nezakonito. Naime, po tada važećim zakonima privatna firma uopšte nije imala pravo da bude angažovana na poslovima vodosnabdevanja.

Dosadašnje ostvarivanje ugovora pratile su i zloupotrebe službenog položaja i mahinacije zbog kojih je udruženje Građanski preokret prošle godine tužilo nekoliko visokih gradskih i republičkih funkcionera i vlasnika jedne od firmi iz konzorcijuma.

Dušan Kokot iz Građanskog preokreta je izjavio za Mašinu da pozdravlja raskidanje štetnog i nezakonitog ugovora, ocenjujući ga kao preduslov za to da grad konačno nađe odgovarajuće rešenje. On, ipak, dodaje da se građani pitaju zašto je ugovor raskinut baš sada i zašto se čekalo toliko dugo, a otvaraju se i druga pitanja:

„Ko je vlasnik fabrike vode, koji je procenat uloga naš i ko će da vrati milione evra koji su u ove svrhe već isisani iz gradskog i republičkog budžeta?“

Kokot navodi da je samo prošle godine iz gradskog budžeta oko milion dinara dnevno, odnosno oko ukupno milion evra usmereno za subvencije za isporučenu prečišćenu vodu iako je fabrika tada radila bez potrebnih dozvola.

„Ono što je potpuno jasno je da je u Zrenjaninu potrebno napraviti politički dogovor koji će rešiti ovo pitanje. Jasno je i da ljudi koji su pokazali nesposobnost više ne treba da donose odluke o važnim stvarima, a one koji su uprljali ruke za vreme trajanja posla treba da se bave tužilaštvo i sudstvo“, dodaje Kokot.

I.K.

Prethodni članak

Danas: Geoks dobio duplo više subvencija nego što je platio poreza

Raste broj napada na Kurde u Turskoj, javlja HDP

Sledeći članak