Ne davimo Beograd bojkotuje izbore

Foto: Ne davimo Beograd

Koalicija Ne davimo Beograd bojkotovaće sledeće izbore na svim nivoima, saopšteno je danas na konferenciji za novinare ove inicijative. Na konferenciji su takođe predstavljeni i deklaracija o bojkotu kao i akcioni plan povodom bojkota, a u isto vreme je najavljeno i proširivanje političkog fokusa ove organizacije sa gradskog na republički nivo.

Na konferenciji su predstavnici Ne davimo Beograd (NDBG) izneli niz od ranije poznatih stavova prema vladavini SNS-a i Aleksandra Vučića kao i aktivnostima beogradskih vlasti te su precizirali da će bojkotovati „parlamentarne ali i gradske izbore“ ukoliko paralelno sa republičkim budu održani i izbori na nižim nivoima.

Na konferenciji je predstavljena deklaracija u okviru koje su najavljene ključne tri aktivnosti u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju:

  • Bojkot lažiranih izbora na svim nivoima
  • Realizacija aktivne kampanje za slobodu i demokratizaciju Srbije u svim mestima u Republici Srbiji
  • Borba za buduće slobodne i fer izbore na svim nivoima i slobodu medija.

Obavezujemo se da ćemo u našoj borbi napraviti široki front, koji će obezbediti i dugoročnu promenu našeg društva a ne kratkoročnu korist i kalkulaciju kako bi se jedna politička partijska struktura zamenila drugom, navodi se u predstavljenoj deklaraciji.

Dobrica Veselinović, predstavnik NDBG-a, je pozvao i ostale političke aktere – prvenstveno opozicione – da im se pridruže u aktivnostima.

Najavljeno je da će ova deklaracija uskoro biti dostupna i onlajn, a čitaoce pozivamo da obrate pažnju i na poslednju rečenicu deklaracija koja najavljuje proširivanje političkog fokusa inicijative sa lokalnog i beogradskog nivoa na republički: „Čija država?“.

Po svemu sudeći NDBG je jedna od retkih političkih snaga koje su shvatile da je najveća politička snaga bojkota u njegovom mobilizacijskom kapacitetu za budućnost i prostoru koji otvara za alternativne politike.

Tako, iako po pitanju konkretnih akcija u okviru akcionog plana nisu bili sasvim precizni, ohrabruje činjenica da ova politička grupacija sem „bojkota“ ima i prateći akcioni plan koji je za sada jeste donekle nejasan – ali koji najavljuje ozbiljnije političke aktivnosti, prvenstveno, reklo bi se, na mobilizaciji stanovništva.

S.A.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE