Fejsbuk cenzuriše objave o koronavirusu?

Foto: www.shopcatalog.com / Flickr

Fejsbuk je započeo agresivnu kampanju ukidanja određenih postova koji se tiču koronavirusa. Ipak, ostali su nejasni kriterijumi za cenzurisanje sadržaja pošto nisu nužno uklonjene lažne vesti već i one objave čiji sadržaj dovodi aktuelni sistem u pitanje.

Korisnici ove društvene mreže u Srbiji i regionu najpre su primetili da su masovno zahvaćene objave koje su sadržale članak lista Business Insider o nacionalizaciji privatnih zdravstvenih ustanova u Španiji. Uskoro se ispostavilo da su kao spam i „sadržaj koji se ne uklapa u standarde zajednice“ označeni različiti članci, te da problem nije lokalnog niti regionalnog karaktera.

Kako objavljuje The Verge, Fejsbuk je najverovatnije uveo preterano agresivne kriterijume za filtriranje sadržaja o koronavirusu nakon što su njegovi predstavnici u više prilika izjavili da će se boriti protiv lažnih vesti i teorija zavere.

Međutim, kako piše BBC nejasnoći kriterijuma za aktuelnu cenzuru sadržaja doprinosi i činjenica da su velike internet kompanije, među kojima i Fejsbuk, poslale veliki broj radnika i radnica da rade od kuće, što je ostavilo veći prostor automatizovanim sistemima veštačke inteligencije za proveru sadržaja, koje inače ove kompanije koriste.

Foto: Maurizio Pesce; Izvor: Facebooks f8 conference

Fejsbuk je u januaru objavio da će sprečiti širenje vesti o lažnim metodama lečenja i prevencije bolesti i blokirati haštagove sa takvim sadržajem na Instagramu. Predstavnici ove kompanije su tom prilikom obavestili javnost i o tome da će ograničavati širenje podataka koje Fejsbukovi fekt-čekeri prepoznaju kao lažne.

Početkom nedelje Fejsbuk je sa Guglom, Linkedlnom, Majkrosoftom, Reditom, Tviterom i Jutjubom objavio zajedničko saopštenje u kom se obavezuju na „borbu protiv lažnih vesti u vezi sa korona virusom“

Kako je javilo više medija, prošle nedelje su se, takođe, predstavnici nekoliko tehnoloških džinova iz Silikonske doline – Fejsbuka, IBM-a, Majkrosofta, Tvitera i Ciska – sastali sa predstavnicima Trampove administracije „da dogovore mere borbe protiv lažnih vesti“.

I.K.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE