Odluka o početku pregovora o visini minimalca u petak

Foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Kako saznajemo iz Socijalno-ekonomskog saveta (SES), uprkos prethodnim najavama, odluka o početku pregovora o visini minimalne cene rada za sledeću godinu se očekuje u petak kada će biti održan sastanak Kolegijuma SES-a.

U petak, 21. avgusta, biće održan sastanak Kolegijuma SES-a u čijem radu učestvuju Ministar rada i predsednici reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca. Na tom sastanku će, kako su za Mašinu rekli u sekretarijatu SES-a, biti zakazan početak razgovora o visini minimalne zarade za sledeću godinu, kao i broj sednica na kojima će se voditi pregovori.

Predstavnici Ministarstva rada, Saveza samostalnih sindikata, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije imaće dve nedelje od početka pregovora da dođu do dogovora o iznosu minimalca za sledeću godinu. Ukoliko dogovor ne bude postignut u tom roku o visini minimalne zarade odlučuje Vlada, što ove godine unosi dodatne brige s obzirom da ona još uvek nije formirana.

Minimalac trenutno iznosi oko 30.000 dinara neto, dok je „minimalna potrošačka korpa“, koja se uzima kao reprer u određivanju visine minimalne zarade, u martu mesecu iznosila 37.700 dinara. Koliko je minimalac zapravo nedovoljan za život vidi se tek kada se ta cifra uporedi sa „prosečnom potrošačkom korpom“ koja je ipak nešto realnija u odnosu na stvarne potrebe a koja je u martu iznosila 72.700 dinara.

Sudeći prema nedavnim izjavama predstavnika SES-a ni sledeće godine minimalac neće dobaciti do visine minimalne potrošačke korpe, iako je takav dogovor među članovima SES-a postignut još pre dve godine. S jedne strane, predstavnici poslodavaca su jasno izneli stav da su protiv bilo kakvog povećanja zarada, osim ukoliko se ne naprave značajna rasterećenja u oporezivanju zarada. Dok su s druge strane predstavnici sindikata prilično oprezno izneli zahteve za određeno povećanja ali i pokazali „razumevanje“ da ni tokom sledeće godine minimalac ipak ne može pokriti troškove minimalne korpe.

Važno je naglasiti i da se odluka o visini minimalca odnosi samo na „zaposlene“ – one koji imaju ugovore o radu. Prema zvaničnim statistikama u Srbiji je oko 350.000 zaposlenih koji primaju minimalac. Međutim, restriktivni zakoni ne prepoznaju veliki broj radnika i radnica koji rade preko fleksibilnih ugovora ili bez ugovora i koji često zarađuju i manje od minimalca.

Kako će se odvijati pregovori o minimalnoj zaradi i kakav će biti njihov ishod videćemo tokom sledećih nedelja.

M.M.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE