Pobeda tekstilnih radnica u Rumuniji: menadžment mora da isplati zakinute zarade

Izvor: youtube.com

Mreža Klin Klouz Kempejn (Clean Clothes Campaign – CCC) saopštila je da je uspela da nekoliko velikih brendova prisili na hitno delovanje u jednoj od rumunskih fabrika u kojima se proizvodi njihova odeća. Menadžment rumunske fabrike „Taneks“ mora da radnicama isplati zarade koje nisu isplatili na početku pandemije.

Kako je mreža CCC saopštila, radnici ove fabrike koja proizvodi za brendove UK High street, Holy Fashion i Inditeks početkom pandemije su primili samo polovinu plate – što je predstavljalo i samo polovinu minimalne garantovane plate u Rumuniji.

Jedna veoma hrabra radnica – čije ime moramo zapamtiti: Angelika Manole – je ove podatke javno objavila na društvenim mrežama nakon čega su aktivisti mreže Klin Klouz Kempejn sa njom stupili u kontakt i pokrenuli mehanizam hitne pomoći tekstilnim radnicima i radnicama. A između ostalog, radnici su morali da se suoče i sa određenim elementima državnih struktura.

Naime, prvi izveštaj inspekcije rada podržavao je stavove poslodavca, ali je ministarka zadužena za radnička pitanja naložila drugu proveru koja je ipak potvrdila navode radnika, pa je čak i sama ministarka uputila izvinjenje Angeliki Manole i ostalim radnicima zbog netačnih izveštaja inspekcije rada.

Konačno, nakon javne kampanje i višestrukih pritisaka – kompanija Taneks je radnicima isplatila zaostale zarade a Angeliku, koju je u međuvremenu otpustila, pozvala nazad na posao, što je ova odbila.

U pitanju je ujedno i jedan od prvih uspešnih projekata mreže CCC u Istočnoj Evropi, koja se bavi pravima radnika u teksilnoj industriji.

U javnom saopštenju mreže podseća se takođe da minimalna plata u Rumuniji pokriva samo 24% troškova za život i da je minimalna plata za tačno isti procenat ispod zarade koji se smatra granicom siromaštva. To nadalje znači da su tokom pandemije – a podsećamo da je period pandemije jedan od ekonomski najtežih perioda posebno za siromašne – radnici dobijali samo između deset i petnaest procenata od plate koja je neophodna za život.

S.A.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE