A 11 ponovila Inicijativu za promenu naziva parka ,,Mitićeva rupa“ u ,,Park Dušana Jovanovića“

Inicijativa A 11 je početkom oktobra podnela novu, preciziranu Inicijativu u nadi da će doći do povoljne odluke Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

Kako navodi ova organizacija u saopštenju, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica zasedala je 24. avgusta, ali je na toj sednici odlučeno da se odloži donošenje odluke povodom Inicijative od 18.10.2022. godine, podnete od strane sestre Dušana Jovanovića i Inicijative A 11, a koju su podržali Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Dušanovo odeljenje iz OŠ ,,Vladislav Ribnikar“.

Nedovoljna transparentnost u radu Komisije, kako kažu iz Inicijative A 11, rezultovala je odsustvom informacija o razlozima za donošenje ovakve odluke: „Zainteresovanoj javnosti i podnosiocima nije omogućeno da prisustvuju ovoj sednici pa se o motivima odlaganja odluke može samo nagađati.“

Ipak, ova organizacija je prilikom raspitivanja o Inicijativi kod nadležnih organa lokalne samouprave pre i posle sednice informisana o „preprekama imovinsko – pravne prirode“ da se park ovako nazove, jer je, kako tvrde, park u većinskom vlasništvu Grada Beograda, ali jedan njegov deo je u privatnoj svojini i ova heterogenost u vlasničkoj strukturi predstavljala je navodnu branu za promenu naziva. „Uvidom u sajt Katastra nepokretnosti može se utvrditi da postoje 4 manje parcele u privatnom vlasništvu, ali i da one čine neznatni deo površine parka.“ kažu iz A 11.

Upravo je ovo razlog preciziranju Inicijative od 18.10.2022. godine čije je usvajanje odloženo. A 11 su podnošenjem nove u kojoj je tačno naznačena parcela koja je u javnoj svojini Grada Beograda želeli da preduprede navođenje ovog razloga za dalje odlaganje odlučivanja o staroj Inicijativi, navodi se u saopštenju.

Kako kažu iz ove organizacije, ovakvo stanovište Komisije upitno je sa pravnog i sa društveno-istorijskog i vrednosnog aspekta. „Ideja da se park imenuje po ubijenom romskom dečaku, na dvadeset petu godišnjicu njegovog ubistva, kao podsetnik da borba protiv rasizma, mržnje i netrpeljivosti nikada ne prestaje, nije do sada urodila plodom“, poručuju.

Zbog toga je Inicijativa A 11 podnela novu, preciziranu Inicijativu u nadi da će do povoljne odluke Komisije doći u što kraćem roku.

I.P.

Prethodni članak

Biro Bernske konvencije zahteva od Srbije da objasni kako „nema strategiju“ za rudarenje kad je u Nacrtu INEKP-a predviđena eksploatacija litijuma

Organizacije sa Zapadnog Balkana zahtevaju da se radnička i socijalna prava uključe u Berlinski proces

Sledeći članak