Akušersko nasilje je tema nove epizode podkasta Devojka iz predgrađa

U novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa, koja izlazi sutra, možete slušati o akušerskom nasilju i svemu onome što se događa u zdravstvenim ustanovama koje žene posećuju.

logo podkasta devojka iz pregrađa

Akušersko nasilje je termin koji se koristi za sve situacije nasilja koje se ženama događaju u porodilištima. Od neprijatnosti osoblja, do fizičkog nasilja, vezivanja žena ili primoravanja da se potpiše određeni formular sa kojima žene nisu upoznate.

Autorka Slavica Trifunović, razgovarala je sa psihoterapeutkinjom Slađanom Đorđević i advokatkinjom Jelenom Stanković, jednom od autorki izveštaja „Tretman žena u ginekološko-akušerskim ustanovama“ o tome kroz kakve psiho-fizičke promene žene prolaze prilikom porođaja i traumama koje ostaju nakon akušerskog nasilja, kao i o izveštaju koji su advokatkinje sačinile.

Novo izmenjeno izdanje podkasta Devojka iz predgrađa (DIP) od sada možete slušati na portalu Mašina.

Podkast Devojka iz predgrađa, čija je autorka mlada novinarka Slavica Trifunović, donosi razgovore o različitim pitanjima i temama o kojima se priča retko, o patrijarhatu i svemu što on predstavlja i donosi sa sobom, nametnutim obrascima života i normama.

Podkast je nastao u cilju osnaživanja i podrške ženama koje se svakodnevno suočavaju sa nejednakostima i izazovima koje utiču na njihov život. Autorka ističe da je njen podkast prilika za razgovor o tabu temama, kao i prostor za edukaciju i solidarnost. Ona takođe napominje da je podkast namenjen prvenstveno ženama, ali i svima onima koje zanimaju ove teme.

Autorka, Slavica Trifunović, je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a u medijima radi od druge godine svojih studija. Teme koje je zanimaju obuhvataju prava žena, feminizam, društvenu jednakost, mlade. U slobodno vreme se bavi fotografijom i čita.

Teme kojima se bavila kroz prethodno izdanje podkasta obuhvatale su nasilje prema ženama, platne nejednakosti između muškaraca i žena, body shaming, droge za silovanje, seksualno uznemiravanje na fakultetima i druge.

Prethodni članak

Srbija nominovana za SLAPP zemlju godine

Gradonačelnik Šapić u epizodi „Malo smo dogradili“

Sledeći članak