Američka korporacija osuđena da plati odštetu zbog finansiranja terorističke organizacije u Kolumbiji

Korporacija za proizvodnju banana će platiti 38 miliona dolara porodicama Kolumbijaca zbog toga što je finansirala terorističku desničarsku organizaciju odgovornu za većinu smrti civila u prethodnih šest decenija sukoba u Kolumbiji.

Američka korporacija za proizvodnju i distribuciju banana Chiquita Brands International je još 2007. priznala da je finansirala terorističku organizaciju Udružene samoodbrambene snage Kolumbije (AUC).

„Desničarska AUC je nastala osamdeseth godina da bi zaštitila zemljoposednike od levičarskih pobunjenika kao što su Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Farc), ali je kasnije izrasla u jedne od najgorih počinilaca kršenja ljudskih prava u ovoj južnoameričkoj državi – i jedne od najvećih trgovaca drogom“ u Kolumbiji, piše Gardijan.

AUC je razoružana 2004. godine. Odgovorna je za većinu smrti civila u prethodnih šest decenija sukoba u Kolumbiji, u kojima je stradalo 450.000 ljudi, navodi isti izvor.

Predstavnici Chiquita Brands International su 2007. priznali da su u AUC „usuli“ oko 1.7 miliona američkih dolara i da su je podržavali sedam godina, od 1997. do 2004.

Sud u Floridi je nakon 17 godina pravne borbe presudio da američka korporacija mora da plati 38 miliona dolara porodicama osam Kolumbijaca koje je ubila AUC. U pitanju je prva takva presuda jednoj američkoj korporaciji.

„Ova presuda šalje snažnu poruku korporacijama svuda: profit od kršenja ljudskih prava neće proći nekažnjeno“, rekao je Marko Simons iz EarthRights-a, jedne od advokatskih firmi koje predstavljaju porodice ubijenih od strane paravojnih formacija, a prenosi Gardijan.

I.K.

Prethodni članak

Gimnazijalci prave aplikaciju o malo poznatom logoru Topovske šupe

Marijana Stojčić: „Zajednička nit svih konzervativnih i desnih politika je odbacivanje ideje da su ljudi jednaki i da svi, baš svi imaju pravo na dostojanstven život“

Sledeći članak