ASNS kritikuje Vučićev stav o neradnoj nedelji: „Predsednik je ponizio radnike i sindikate.“

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata je reagovala na izjave predsednika Aleksandra Vučića koji je gostujući u emisiji Ćirilica na TV Happy izneo svoje protivljenje zahtevima za uvođenje neradne nedelje u Srbiji.

Ne može neradna nedelja. Ne dam. Ko hoće da ne radi nedeljom, nek ide u neke druge zemlje, rekao je Vučić u Ćirilici a prenosi Blic.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), kao jedan od sindikata koji su i pokrenuli inicijativu za uvošenje neradne nedelje, u svom saopštenju navodi da je takvim stavom predsednik „obesmislio svaku inicijativu, predlog i argumentavani razgovor u institucijama sistema i ponizio radnike, sindikate.“ ASNS smatra da je Vučić uvredio i svoje ministre koji su „formirali radne grupe i ozbiljno vrednovali našu inicijativu“.

Iz sindikata upozoravaju predsednika da radnici koji rade nedeljom i to „bez ikakve naknade“ neće da idu iz ove zemlje, kako im je to Vučić sugerisao u svom nastupu, već da žele ovde da se izbore „za osnovna civilizacijska prava i dostojanstvo rada i radnika koja im se kroz zakone, politike i postojeću praksu sistematski ukidaju“.

Radnici su dovedeni u sistem prekarijata u kome ne samo da su prepušteni, bez ikakve zaštite, na milost i nemilost poslodavca, već im se ukida i pravo da argumentovano predlažu i traže da nedelja bude neradni dan, saopštava ASNS.

Oni dodaju i da se „grandiozni procenti ne jedu“, već da je potrebno da „radnici u realnosti žive bolji život u kome će moći da kupe punu potrošačku korpu, plate komunalije, školuju decu, ali i da provedu nedelju sa svojom decom, roditeljima i prijateljima“.

Inicijativa za zabranu rada nedeljom je u Srbiji reaktuelizovana krajem 2019. godine da bi brzo bila odbačena od upravo od Vučića. Novi značaj ova inicijativa dobija tokom vanrednog stanja kada dolazi i do sve veće podrške kako sindikata tako i samih radnika i radnica u trgovini koji su se organizovali preko društvenih mreža. U međuvremenu čak su i neki trgovinski lanci počeli da se zalažu za zabranu rada nedeljom, a donošenje zakona u Sloveniji kojim se reguliše rad nedeljom u trgovinama je u oktobru obradovalo ovdašnje pobornike zabrane rada nedeljom.

M.M.

Prethodni članak

Telo pamti: stres, briga o sebi i radna prava u sektoru rekreacije

„Borićemo se do kraja“, poručuju iz Udruženja radnika na internetu i pozivaju na protest

Sledeći članak