Banka Slicijumske doline odlazi u stečaj – drugi najveći bankrot u istoriji bankarskog sektora u Americi

Banka Silicijumske doline, čiji su klijenti etablirane tehnološke kompanije i IT startapovi, bankrotirala je početkom marta.

Tokom vikenda je bankrotirala 16. najveća banka u Sjedinjenim Državama, Banka Silicijumske doline (Silicon Valley Bank – SVB). Najvažnija finansijska kompanija Silicijumske doline osnovana je 1983. godine, za klijentelu je prvenstveno imala tehnološke kompanije, a njen bankrot je najveći takav događaj u SAD od globalne krize 2008. godine.

Nadležni državni organi su pohitali da zatvore SVB, uvere klijente da će svi imati pristup svom novcu i najave hitne mere, ne bi li sprečili eksploziju nepoverenja u pouzdanost finansijskog sektora i lačano bankrotiranje banaka.

Banka silicijumske doline, koja je raspolagala imovinom od 200 milijardi dolara, druga je po veličini bankrotiranih banaka u istoriji SAD. Maltene u isto vreme je zauzeto i treće mesto bankrotom njujorške Signature Bank. Najveća banka koja je bankrotirala dosad je Washington Mutual i to 2008. godine, kada je i počela svetska finansijska kriza, koja je docnije nazvana Velikom recesijom.

Kolaps banke počeo je u četvrtak, 9. marta, nakon što je prethodnih dana signalizirala da će prodati više akcija i obveznica kako bi prikupila gotovinu za plaćanje investitorima. Kao rezultat ove vesti, nekoliko većih vlasnika računa pokušalo je da podigne svoj novac jer država osigurava depozite do 250.000 dolara.

Prema objašnjenju ministarke finansija Dženet Jelen ključni problem za SVB je bio to što su Federalne rezerve dizale kamatne stope zarad smanjenja inflacije. Zbog tog poteza Federalnih rezervi imovina SVB, kao što su obveznice ili hartije od vrednosti pokrivene hipotekom, gubila je tržišnu vrednost.

Federalne rezerve su u nedelju uveče najavile ekspanzivni program iznosa hitnih zajmova za banke. Cilj programa je da spreči talas bankrota koji bi ugrozio stabilnost bankarskog sistema i privrede, a za pokrivanje troškova Federalnih rezervi Ministarstvo finansija odvaja 25 milijardi dolara.

Ovo je najveća državna intervencija u bankarski sektor u SAD od finansijskog sloma 2007/8 godine. No, ovog puta država nije spasila dve banke koje su otišle u stečaj, već se budžetski novac koristi za obeštećivanje klijenata.

Poslednjih nekoliko dana pale su cene akcija drugih banaka koje imaju značajan udeo klijenata iz tehnološke industrije, uključujući First Republic Bank i PacWest Bank.

A.J.

Prethodni članak

Aktivistkinje privođene zbog transparenta „Predsedniče mi smo gladni i bez budućnosti ovde“

Mađarska: otpuštene prosvetne radnice ispred suda dočekane aplauzom

Sledeći članak