Bolivija: nije bilo izborne krađe, potvrđuju ekonomisti i statističari

Nije bilo krađe izbora koji su održani 20. oktobra u Boliviji, potvrđuju u otvorenom pismu ekonomisiti i statističari s instituta i univerziteta širom sveta, javlja portal Peoples Dispatch.

Puč kojim je svrgnuta socijalistička vlada Eva Moralesa mnogi su opravdavali argumentom da je predsednik Bolivije reizabran samo zahvaljujući krađi izbora.

Organizacija američkih država (Organization of American States – OAS) je već 21. oktobra izdala saopštenje u kojem je izrazila sumnju u regularnost izbora, i time dala vetar u leđa desnim snagama koji uživaju podršku policije i vojske. Kako smo i ranije pisali, to je OAS učinila bez ikakvog dokaza da je bilo neregularnosti.

Izborni podaci u Boliviji su javno dostupni i na osnovu njih jasno se može pokazati da nije bilo nikakvih nepredvidih i, kako je OAS formulisala, „teško objašnjivih promena trendova“ tokom brojanja glasova, piše u otvorenom pismu grupa statističara i ekonomista.

Podsetimo da je prethodno Centar za istraživanja ekonomije i politike (Center for Economic and Policy Research) sa sedištem u Vašingtonu analizirao izborne podatke i takođe su zaključili da u Boliviji nije bilo krađe izbora. Iz tog centra su takođe poručili da čak ni zvanični OAS-ov izveštaj ne daje povoda za sumnju u regularnost izbora. Analizu Centra za israživanja ekonomije i politike možete naći ovde.

Nezavisni eksperti koji su potpisali otvoreno pismo pozivaju Kongres SAD da pokrene istragu ponašanja OAS-a, da se suprotstavi puču u Boliviji, kao i podršci puču koju pruža administracija predsednika SAD Donalda Trampa.

Oni takođe upozoravaju da mediji imaju obavezu da traže mišljenje nezavisnih stručnjaka koji su makar upoznati s izbornim podacima i sposobni su da ponude nezavisnu analizu, a ne samo da prihvate zdravo za gotovo stavove zvaničnika Organizacije američkih država koji su u više navrata pokazali da greše u tumačenju izbora.

Podsetimo, Evo Morales je, da bi sprečio eskalaciju nasilja koji su vršili desni aktivisti uz podršku policije nakon izbora 20. oktobra, ponudio raspisivanje novih izbora. Ali, desnica je, znajući da uživa podršku vojnog i policijskog vrha, odabrala sigurniji put od demokratskog – osvajanje vlasti pretnjama i oružanim nasiljem.

Evo Morales se nalazi u Meksiku, gde je dobio politički azil.

U Boliviji je na vlasti pučistička vlada Žanin Anjes, koja sprovodi nasilje i represivne mere nad demonstrantima koji se suprotstavljaju puču.

A.J.

Prethodni članak

Zagonetka razvoja veštačke inteligencije: Ko stvara, a nema ni glasa ni jezika?

Turska nastavlja vojnu ofanzivu na Rožavu

Sledeći članak