„Boško Buha“ ponovo ugrožen privatizacijom

Društvo konzervatora Srbije (DK) uputilo danas zvaničan apel nadležnim institucijama Republike Srbije i Opštine Prijepolje da se hitno reaguje i spreči licitacijska prodaja objekata i delova Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ kod Prijepolja.

Kako se kaže u saopštenju DKS-a, ovom akcijom oni se pridružuje dosadašnjim aktivnostima okupljenih oko Inicijative za obnovu memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ u sprečavanju trajnog otuđenja i, verovatno, bespovratnog uništenja jednog izuzetno važnog mesta sećanja na najveća stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu i mesta učenja novih mladih generacija najvećim vrednostima.

Strah konzervatora je izazvao nedavno objavljen oglas Agencije za licenciranje stečajnih upravnika o prodaji nepokretne imovine Ugostiteljskog turističkog preduzeća „PUTNIK Prijepolje“ d.o.o. u stečaju, odnosno objekata i zemljišta koji su deo Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“.

Ovo je ponovljeni pokušaj privatizacije ovog preduzeća, a time i memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ nakon što se pre tri godine usled pritiska javnosti odustalo od ove privatizacije.

„Društvo konzervatora Srbije se snažno protivi prodaji Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ i zahteva od svih nadležnih institucija, a pre svih Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da učine sve u svojoj moći da se ova prodaja zaustavi i pronađe odgovarajuće rešenje za revitalizaciju ovog kompleksa“, navodi se u saopštenju.

Dom kulture, Dom pionira i omladine Jugoslavije i Spomen dom „Boško Buha“, kao deo ovog kompleksa na Jabuci kod Prijepolja, zamišljeni su kao centar za obrazovanje i rekreaciju dece i omladine. Mesto za ekskurzije i edukativne i stvaralačke programe koje su sama deca Jugoslavije izgradila. Kompleks nikad nije renoviran i kroz decenije propadanja su polako gušene i njegove aktivnosti. Međutim, zgrade i dalje nisu toliko devastirane da se ne bi mogle obnoviti ulaganjem od strane države i opštine Prijepolje.

M.M.

Prethodni članak

Prosvetni radnici, pedijatri i roditelji protiv odluke Tima za škole: treba odložiti polazak

Privatnost u Srbiji u nezavidnom položaju

Sledeći članak