Brnabić uverava sindikat da će Fijat ostati u Srbiji, radnici ipak strahuju za plate

Predsednica Vlade Ana Brnabić je na sastanku sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) izrazila uveravanje da će kompanija Fijat ostati u Srbiji i u narednom periodu.

Predstavnici SSSS-a sa premijerkom Anom Brnabić

Jučerašnjem sastanku sa premijerkom su prisustvovali Ljubisav Orbović predsednik SSSS-a i predsednik i zamenik predsednika Sindikalne organizacije Fiat Automobili Srbija, Saša Đorđević i Ivan Ristić.

Sastanak je održan na inicijativu sindikata nakon što su se pojavile sumnje i strah od potencijalnog odlaska ove kompanije iz Kragujevca i Srbije.

„Strah za budućnost i opstanak fabrike je opravdan s obzirom na to su zaposleni u toku ove godine radili svega sedam dana, dok se, istovremeno, radnici pozivaju na tromesečni rad u Slovačku“, navodi se u saopštenju SSSS-a.

Saša Đorđević, predsednik samostalnog sindikata u Fijatu je za Mašinu potvrdio da uveravanja premijerke donekle smanjuju tenziju i unose nadu da će se situacija poboljšati. Međutim, on podseća da je proizvodnja modela 500l u kragujevačkoj fabrici gotovo stala što utiče i na zarade radnika i radnica.

„Radimo po nekoliko dana u mesecu, zbog čega nam se isplaćuje samo 65% plate. I to nije sve nego se po to računa tako što se uzima prosek zarade u poslednjih dvanaest meseci pa se tako taj iznos stalno smanjuje. Dodatni je problem što je zbog poskupljenja realna vrednost zarada sve manja, rekao je Đorđević za Mašinu.

I.K

Prethodni članak

NIN-ova nagrada i izuzetak od pravila: zavera nečitanja drugim sredstvima

Zdravstveni sistem Srbije kratak za 1000 specijalista, dok se položaj zaposlenih lekara pogoršava

Sledeći članak