CPE: Zahtevi radnika iz Jure su opravdani

Centar za politike emancipacije smatra da su ovi zahtevi radnika i radnica u štrajku opravdani i da je nužno njihovo ispunjenje da bi se ostvarili minimalni uslovi za nastavak rada u ovoj fabrici.

Pogon fabrike Jura u Rači

Centar za politike emancipacije – CPE, je saopštio da pruža punu podršku radnicama i radnicima Jure iz Leskovca. Centar za politike emancipacije smatra da su zahtevi radnika i radnica u štrajku opravdani i da je nužno njihovo ispunjenje da bi se ostvarili minimalni uslovi za nastavak rada u ovoj fabrici.

Štrajkački odbor je od predstavnika menadžmenta tražio da se plata poveća za 20%, jer je osnovna zarada radnika minimalac, podsećaju iz CPE-a u saopštenju. Osim povećanja plate, radnici su takođe tražili da bonusi budu stimulativni, a ne kazneni, odnosno da ne dolazi do njihovog ukidanja ukoliko imate dane bolovanja u toku meseca, kažu i dodaju da to znači da je dovoljno da niste prisutni dan ili dva tokom meseca i vaša plata će biti na nivou minimalne zarade, jer će vam biti ukinuti bonusi“.

„Apsolutna prisutnost“ radnika je nezakonita i protivustavna

„Zahtevi radnika odnose se i na povećanje toplog obroka sa 250 na 400 dinara, ali i na ulaganje u vrednosti od 5 miliona dinara kojim bi se radnicima i radnicama obezbedili normalni uslovi u toaletima – toalet papir, sapun i preko potrebno preuređenje istih kako bi uopšte mogli da se koriste“.

Kako naglašavaju iz CPE-a, minimalna zarada nije dovoljna za preživljavanje, a „apsolutna prisutnost’“ je nezakonita i na kraju krajeva protivustavna.

„Plata mora biti dovoljna da zadovolji osnovne egzistencijalne i socijalne potrebe radnika ili radnica i njihovih porodica. Minimalna zarada je ove godine oko 47.000 dinara, dok je plata za život za 2023. godinu iznosila 144.457 dinara. Bonus za ‚apsolutnu prisutnost‘ drži radnike i radnice ucenjenima jer jedino uz pomoć tog dodatka na zaradu oni uspevaju da svoje plate učine nešto boljim. Bonusi, baš kao što i radnici i radnice zahtevaju, ne smeju imati diskriminišući i kažnjavajući karakter“, poručuju iz CPE-a.

CPE: Jura preti radnicima odlaskom iz Srbije

Kako se u saopštenju navodi, u Juri u Leskovcu radi preko 3100 radnika, a 800 radnika i radnica učlanjeno je u „Savez samostalnih sindikata“ samo u Leskovcu, dok sa radnicima u Rači i Nišu ovaj sindikat ima preko 1000 radnika.

„Kako smo ranije saznali Jura iz Leskovca pretila je radnicima odlaskom iz Srbije i preseljenjem poslovanja i rada u Tunis. Predsednik ovog sindikata, Predrag Stojanović, izjavio je da je menadžment ovih dana pretio radnicima ukidanjem letnjih bonusa kao i spiskovima za otpuštanje, iako je poslovodstvo pred inspektorima izjavilo da do toga neće doći. U svojoj izjavi Stojanović navodi ‚da su radnici pokidali lance straha, te da niko ne može da preti ljudima koji motaju kablove za minimalnu zaradu u teškim uslovima rada‘“, navodi se u saopštenju.

Svaki dvadeseti radnik zadovoljan uslovima rada

Iz istraživanja koje je Centar za politike emancipacije sproveo u vezi sa uslovima rada u automobilskoj industriji, a koje je urađeno kroz dubinske intervuje sa radnicima i randicama zaposlenim u deset fabrika automobilske industrije u Srbiji, zaključeno je sledeće, kako se izdvaja u saopštenju:

  • 70% radnika nije zadovoljno uslovima rada u fabrikama, tek svaki dvadeseti jeste,
  • Radna nedelja u proseku traje 44 sata, a najduža prijavljena radna nedelja je 76 radnih sati, 
  • Prosečna plata je 70.000 dinara, ali sa isplaćenim bonusima, naknadama za noćni i prekovremeni rad,
  • Prosečna ugovorena zarada je niža od ove i u proseku iznosi 50.000 dinara,
  • Jedna četvrtina ispitanika prijavljuje zaradu koja je u iznosu minimalca,
  • Bonusi vezani za aspolutnu prisutnost su strukturna stvar koju poslodavac nameće, čime se ukida pravo na bolovanje, a radnici drže pod pritiskom da rade i bolesni ne bi li koliko toliko popravili svoj finansijski položaj,
  • Štrajkovi su praktično nepostojeći, mahom zbog straha zaposlenih od otkaza.

„Sve što smo iz istraživanja saznali pokazuje koliko su loši i problematični uslovi rada u automobilskoj industriji. Dve trećine ispitanika želi da promeni posao, ali ističu da su nažalost uslovi rada u drugim fabrikama u njihom mestu, ako ih uopšte i ima, isti ili lošiji te da nemaju izbora. Sveprisutno je i ukidanje onih prava koja su zagarantovana Zakonom o radu, ali i mogućnost sindikalnog organizovanja jer su pritisci na predstavnike istih kao i same radnike veoma prisutni“, kažu iz CPE-a.

Centar za politike emancipacije zato solidarno izražava punu podršku radnicama i radnicima Jure u štrajku u nadi da će njihov primer borbe za bolje uslove rada pratiti i radnice i radnici iz celog sektora.

I.K.

Prethodni članak

Radnici Jure su dva dana u štrajku, ali su obespravljeni od 2010. godine

„Sa kompanijom Jura, radnici i sindikati imaju problema od trenutka njihovog dolaska u Srbiju“, kaže Ranka Savić

Sledeći članak