Da li se u Hačinsonu u Rumi spremaju novi otkazi?

Hačinson u Rumi; Foto: Đani Bardoti

Kako nezvanično saznaje portal Mašina u kompaniji Hačinson u Rumi se spremaju otkazi za još 238 radnika i radnica. Iz kompanije nismo dobili odgovore a radnici i radnice strepe od današnjeg sastanka u fabrici na koji su pozvani.

Prvo su nazvali suprugu da potpiše otkaz, onda su zvali i mene.

Ovako jedan od radnika Hačinsona koji je želeo da ostane anoniman komentariše poziv koji su radnici i radnice ove kompanije dobili. I naš sagovornik i njegova supruga imaju po više godina staža u ovoj fabrici i imali su ugovore o radu na neodređeno, za razliku od velikog broja radnika sa ugovorima na određeno koji su dobili otkaze pre nešto više od mesec dana.

Kako saznajemo od radnika iz ove fabrike, zbog navodno loše situacije u autoindustriji na globalnom nivou i smanjene potražnje za proizvodima kompanije Hačinson bez posla u Rumi bi moglo da ostane još 166 zaposlenih u pogonu za creva za vodu i 52 osobe iz pogona za creva za goriva.

Naši izvori navode i da već dve nedelje „zbog smanjenog obima posla“ kako im je rečeno, rade za 60% zarade. S obzirom da bi sa ovako umanjenim zaradama zakonski radnici mogli da rade do 45 dana, oni s pravom strahuju da će im danas biti saopšteno da postaju tehnološki višak i zatraženo da potpišu sporazume o raskidu ugovora o radu što bi značilo da od početka sledećeg meseca više i neće biti zaposleni.

Da podsetimo, pre nešto više od mesec dana, u jeku epidemije koronavirusa, ova kompanija je otpustila veliki broj radnika i radnica o čemu ste mogli da čitate na Mašini. Hačinson je jedna od kompanija koje su dobijale visoke subvencije od države, dok je iz javnih budžeta ulagan i novac za infrastrukturu potrebnu ovoj kompaniji.

M.M.

Prethodni članak

Susreti sa levicom: Katarina Martins

Gig ekonomija glorifikuje satiranje od posla

Sledeći članak