Da li Socijalno-ekonomski savet zaista podržava politiku predsednika i Vlade Srbije?

Sastanak kolegijuma SES-a; Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Vlada Srbije i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja su objavili saopštenje Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u kojem članovi ovog tela ističu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi u borbi protiv koronavirusa, kao i za sprovođenje mera za sprečavanje posledica po privredu. Ipak, sindikalni predstavnici u SES-u saopštavaju da se ne slažu sa takvim saopštenjem pa čak i da takvo saopštenje kao i sednica nisu legitimni.

Da li je juče održana sednica SES-a ili je to bio samo sastanak kolegijuma ovog tela, ostaje nejasno. Ono što jeste izvesno je to da sami članovi ovog tela nisu zadovoljni tekstom koji je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja uputilo medijima nakon sastanka.

Na sastanku je istaknuto da Socijalno – ekonomski savet Republike Srbije podržava veliku odlučnost i politiku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u cilju što brže neutralizacije virusa COVID-19. Takođe, podržavaju i sve sprovedene mere Vlade Srbije, kao i paket mera donetih radi efikasnijeg sprečavanja štetnih posledica pandemije po domaću privredu i građane, ali kako navode, neophodno je izvršiti i određene modifikacije i dopune mera koje su u primeni, odnosno njihovo prilagođavanje trenutnoj situaciji, navodi se u spornom saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Na ovo saopštenje prvi je reagovao Zoran Stojiljković, predsednik UGS „Nezavosnost“ i član SES-a:

Ovakvo saopštenje protivno je i praksi rada SESa kao ključnog organa tripartitnog socijalnog dijaloga u Srbiji. Ono ga faktički, pre svake meritorne rasprave, svodi na funkciju produžene ruke vlasti.

Duško Vuković, član SES-a ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije za Mašinu kaže da „sednice SES-a nije ni bilo“. Prema našem sagovorniku održan je sastanak kolegijuma SES-a koji po poslovniku o radu čine predsednici sindikata i privredne komore, što je neformalni organ koji po Zakonu ne postoji.

Međutim, na ovom sastanku su učestvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović. Zoran Stojiljković, predsednik UGS „Nezavosnost“ nije bio prisutan što otvara prostor za sumnju u legitimnost sastanka i kasnije objavljenog saopštenja.

Naš sindikat nije imao uticaj na to saopštenje. To nije saopštenje SES-a jer te sednice nije ni bilo, kaže za Mašinu Vuković.

I Stojiljković navodi da se „saopštenje kosi sa stavovima Izvršnog odbora UGS „Nezavisnost“.

Sindikat „Sloga“ je u svom saopštenju podržao ovakvo istupanje Stojiljkovića i sindikata „Nezavisnost“:

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da je vladajuća većina preterala u predizbornoj funkcionerskoj kampanji, jer pandemija Covida-19 još traje, kao i ekonomska stagnacija, i svaka ocena o nečijoj uspešnosti može biti data tek nakon završetka zdravstvene krize i efekata mera koja je predložila Vlada Srbije, saopštava „Sloga“.

Podsećamo, poslednja sednica SES-a je održana 17. marta, na početku vanrednog stanja i pre vladinih mera za pomoć privredi. Sindikati su tada zahtevali jasnije mere za zaštitu radnika i radnica tokom krize.

M.M.

Prethodni članak

Pad cene nafte. (Bez)vredno crno zlato?

Nasilje nad ženama u porastu. Organizacije traže od Vlade da dozvoli kretanje žrtvama nasilja

Sledeći članak