Da li „Srbija protiv nasilja“ može da izvrši pritisak na vlast?

Dva masovna ubistva u samo dva dana i reakcije predstavnika vlasti su razlog zbog kojeg veliki deo opozicije zajednički poziva na današnji protest „Srbija protiv nasilja“.

Dan nakon trodnevne žalosti u Srbiji opozicione stranke organizuju niz protesta pod zajedničkim nazivom „Srbija protiv nasilja“ u više gradova. Najviše ljudi se očekuje na skupu u Beogradu koji počinje u 18 časova ispred Narodne skupštine, a protesti će biti organizovani i u Novom Sadu, Kraljevu i Požegi.

Poziv na ovaj protest su zajednički uputili Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i njene autonomne organizacije Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i Politička platforma Solidarnost, Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni

Porast nasilja u društvu i ponašanje vlasti koja odbija da preuzme odgovornost su glavni razlozi za organizovanje protesta, kako su objasnili predstavnici ovih partija na konferenciji za medije. Zajednički zahtevi koje su ovi politički akteri izneli odnose se na zaustavljanja promocije nasilja u javnom prostoru i institucionalne odgovornosti.

Opozicija zahteva „smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV, hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa“. Ovome su dodati i zahtevi za smenu ministra policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, koje ove stranke vide kao „direktno odgovorne za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih“. Opozicija još traži i „hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji“.

Da li se vlast povlači?

Mnogi smatraju da je ovaj vid pritiska već dao neke rezultate i pre nego što je protest održan – ministar prosvete Branko Ružić je juče podneo neopozivu ostavku čime je nagrižena monolitnost vladajuće većine.

I sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pokazao da strahuje od reakcija javnosti pa je, iako je njegovo obraćanje bilo najavljeno za večeras na televiziji Hepi oduzeo 40 minuta građanima Srbije obraćajući se juče tokom Dnevnika na javnom servisu. A Vučić svakako zna da ujedinjenje velikog broja opozicionih aktera oko jedinstvenih zahteva i poziv na protest u ovom trenutku svakako može značajnom delu populacije da pruži upravo ono što nedostaje – jedinstvo, koje vlast SNS-a ne uspeva da ostvari.

U tom ključu je potrebno sagledati i ostavku Branka Ružića, koja bi se kao moralni čin mogla razumeti da je došla odmah nakon saznanja o tragičnom događaju u OŠ „Vladislav Ribnikar“, ovako je više smena ministra kao ustupak nezadovoljnoj javnosti. Isto to je i većina odluka koje je na prečac po predlogu predsednika donela Vlada a koje su se zaoštravale kako se pritisak na vlast povećavao. Ostaje nam da vidimo kako će Vučić reagovati nakon današnjeg protesta.

Celokupno društvo se prethodnih dana našlo na prekretnici koje su gotovo svi svesni, a svakako je ona veoma jasna i Vučiću pa tako ne bi trebalo da nas čudi ukoliko dođe do još nekih „ostavki“ i smena koje bi vođa naprednjaka mogao da iskoristi i kao izgovor za raspisivanje izbora, za koje je sve jedno govorio da će ih raspisati ukoliko to opozicija zahteva.

Naravno, Vučić nikada ne bi priznao da je tako nešto uradio zbog pritiska javnosti i opozicije ali je u svakom slučaju potrebno i da se taj pritisak zaista i dogodi. Da li je opozicija u ovom momentu spremna i dovoljno brojna da iznese takav pritisak videćemo sledećih dana.

M.M.

Prethodni članak

Ni žalost ni sudska odluka ne sprečava Grad da nastavi da ugrožava Savski nasip

Stranka ekstremne desnice je osvojila najviše mesta u savetu za pisanje novog ustava Čilea

Sledeći članak