Dobar rezultat Levice u Sloveniji

Pristizanje izbornih rezultata u štab Levice; Foto: Levica / Facebook
Pristizanje izbornih rezultata u štab Levice; Foto: Levica / Facebook

Na vanrednim parlamentranim izborima u Sloveniji, stranka koja zastupa demokratski i ekološki socijalizam – Levica, je dostigla gotovo dvocifreni procenat glasova birača.

Prema preliminarnim rezultatima najbolje je prošla desničarska, antimigrantska Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše.

Iako se većina stranaka koje prelaze cenzus teško mogu videti kao garant boljeg života za sve one koji žive na nižim klasnim lestvicama slovenačkog društva, za ljude progresivnih političkih aspiracija osvežavajuće će delovati izborni uspeh mlade socijalističke partije Levice.

Sa oko 9,3% osvojenih glasova i oko devet mandata Levica će zauzeti mesto među pet najjačih stranaka u sledećem sazivu slovenačkog parlamenta.

Levica je nastala 2017. godine spajanjem Inicijative za demokratski socijalizam i Stranke za održivi razvoj Slovenije. Naslednica je izborne koalicione formacije Ujedinjena levica koja je osvojila šest mandata na parlamentarnim izborima 2014.

Levica se zalaže za transformaciju društva prema principima demokratskog i ekološkog socijalizma.

Od nestanka socijalističke Jugoslavije, prva je, i za sada jedina, partija sa jasnim levim usmerenjem koja postiže uspeh na parlamentarnim izborima u nekoj od bivših jugoslovenskih republika.

Otvoreno je pitanje kako će izgledati sastav vladajuće koalicije i da li će se ona oformiti. Naime, SDS Janeza Janše će raspolagati sa oko 25 mandata, dok je za parlamentarnu većinu potrebno 46. Zbog velikog broja stranaka koje prelaze cenzus, možda čak njih deset, sabiranje potrebnih parlamentarnih stolica deluje da će biti težak zadatak.

Prethodni članak

Navijački i fudbalski unikat – „Bijeli anđeli“ i NK Zagreb 041

Siva knjiga NALED-ovih predloga za bolji život u Srbiji

Sledeći članak