Dostavljači protestovali ispred sedišta Wolta, traže odgovore na zahteve

Danas je u Beogradu održan još jedan u nizu protesta Wolt dostavljača koji su nezadovoljni svojim radnim i materijalnim položajem usled poslednjih promena koje su unete u aplikaciju preko koje rade.

Protest dostavljača ispred sedišta Wolta

Više desetina dostavljača okupilo se ispred sedišta kompanije Wolt u Srbiji. Dostavljači koji rade preko platforme ove firme organizovali su treći protest za redom pošto od rukovodstva još nisu dobili odgovor na njihove zahteve.

Kako smo ranije pisali, zahtevi radnika i radnica Wolta obuhvataju mogućnost rada preko sopstvene firme i povećanje naknade za obavljene dostave i bolju bezbednost na radu, koji se, kako su dostavljači ranije rekli za Mašinu dešava u izuzetno teškim uslovima.

Kako nam kažu, zahteve kompaniji Wolt su uručili poštom i putem mejla, dok iz uprave tvrde da zvaničane zahteve nisu primili.

Pravnik Dalibor Marinović došao je na protest da ponudi pravnu pomoć radnicima Wolta.

„Neko treba da kaže da li su oni radnici ili nisu. Ne mogu oni da budu vidljivi a da ne budu prepoznati. Ne daj Bože da neko od njih sad padne sa bicikle – on je pao na radu. Nije on vozio biciklu na Tašmajdanu, on je vozio biciklu na radu i pao je, ali niko neće u celom sistemu prepoznati da je to povreda na radu, oni sve moraju sami“, navodi sagovornik Mašine i dodaje da za nadoknadu koje im uzimaju agencije radnici ništa ne dobijaju.

Marinović smatra da je sledeći korak tražiti mišljenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i utvrditi da li su dostavljačima Wolta povređena radna prava, te da li su oni isti radnici kao i svaki drugi.

Protest su podržali i predstavnici UGS „Nezavisnost“, a za Mašinu kažu da radnike Wolta podržavaju kao i bilo koje druge radnike i da su tu jer i njihova prava moraju da se zaštite.

Iako je sam broj Wolt dostavljača nepoznat, mnogi su obeshrabreni dosadašnjim učinkom protesta i naročito razočarani u odziv kolega. Ipak, bez obzira na trenutni pesimizam, ukoliko se dobro organizuju i nastave sa kampanjom i razgovorima sa kolegama ovi radnici Wolta bi zaista mogli da dovedu do određenih promena. Primera za tako nešto ima i u regionu i širom sveta.

A.G.A.

Prethodni članak

Aukcijom do sanacije krova Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“

„Još ćemo razgovarati o tome“: odgovori Ministarstva prosvete nakon sastanka sa srednjoškolcima

Sledeći članak