Gradonačelnik Šapić u epizodi „Trst je naš“

BIRN i Vreme su utvrdili da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić 2018. kupio vilu u blizini Trsta. Ni objekat ni 800.000 evra kojim je kuća plaćena nisu prijavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije, tvrde istraživači.

Aleksandar Šapić

Zakon obavezuje javne funkcionere na to da Agenciji za sprečavanje korupcije prijave svaku promenu u svojoj imovini, skreće pažnju BIRN. Aleksandar Šapić, ipak, ovom telu nije prijavio da je 2018. godine, dok je bio predsednik Opštine Novi Beograd, u luksuznom naselju Opičina, kod Trsta, za 820.000 evra kupio vilu od 399 metara kvadratnih, garažu od 127 kvadrata, deo vlasništva nad prilaznim putem objektima i šume koja elitno naselje okružuje.

BIRN i Vreme postavljaju i pitanje porekla novca kojim su nepokretnosti kupljene u svetlu činjenice da je Agenciji za sprečavanje korupcije Šapić prethodno prijavio da ušteđevine – nema.

Dokazi o tome da je Šapić vlasnik vile su izvod iz italijanskog katastra, te kupoprodajni ugovor.

Šapić je prilikom kupovine nepokretnosti iskoristio i poreske olakšice koje su dostupne osobama koje nemaju nepokretnosti na teritoriji određene opštine, a u njoj imaju prijavljeno prebivalište. A Šapić je, ispostavlja se, u ovom periodu zbilja imao prebivalište (na drugoj adresi) u Trstu.

„Italijanski advokat Livio Neri, član Udruženja za pravne studije o imigraciji kaže za BIRN da prebivalište u Italiji može dobiti samo stranac koji živi u mestu gde se prijavilo i koji mora pokazati nameru da tamo ostane trajno. To je, kaže, i uslov da bi se koristila poreska olakšica za prvu kuću“, konstatuje se u tekstu koji je objavio BIRN. Iz ovog medija postavljaju pitanje i da li je Šapić osim kršenja srpskog zakona, prevario i italijanske institucije, budući da se teško može reći da javni funkcioner jedne zemlje može da istovremeno u drugoj tvrdi da ima nameru da se u njoj trajno nastani. Ili može?

Iz BIRN-a skreću pažnju i na to da u najnovijem izveštaju o Šapićevoj imovini i prihodima nema ni nedavno legalizovanog objekta na Bežanijskoj kosi. Podsetimo, kako je takođe utvrdio BIRN, krajem juna 2022. godine Šapić je postao gradonačelnik Beograda, a mesec dana kasnije zakoniti neimar sedmosobnog stana od 340 kvadratnih metara korisne površine, do koga je došao nelegalnim dograđivanjem oko 200 na već postojećih oko 150. BIRN je upozorio da se za građenje bez građevinske dozvole može otići u zatvor na tri meseca do tri godine, a ako se radovi ne obustave nakon rešenja o obustavi radova, i na godinu do osam godina.

I.K.

Prethodni članak

Lutalice u nastanku: Radne migracije iz Srbije i (re)produkcija (trans)nacionalnih nejednakosti

Radnici Falk Ista iz Knjaževca žele platu za život

Sledeći članak