Grčka: neofašistička Zlatna zora proglašena kriminalnom organizacijom. Vođstvo partije osuđeno

Sud u Atini je u sredu utvrdio odgovornost neonacističke partije za niz napada na migrante i levičare, među kojima je bilo i fatalnih, i proglasio Zlatnu zoru kriminalnom organizacijom.

Presuda članovima Zlatne zore rezultat je petogodišnjeg sudskog procesa koji je pokrenut nakon što je osoba povezana s tom partijom ubila levičarskog repera Pavlosa Fisasa 2013. godine. Poznati muzičar, međutim, nije bila prva žrtva grčkih neonacista. Ubistvu Fisasa prethodio je dugi niz napada na migrante, levičare i pripadnike manjinskih grupa, koje su svedoci dovodili u vezu s Zlatnom zorom.

Presudom je Zlatna zora određena kao kriminalna organizacija, a sedmorica članova rukovodstva, među kojima i vođa partije Nikos Mihaloliakos, osuđeno je za vođenje takve organizacije, piše BBC.

Jedanaest bivših narodnih poslanika iz redova Zlatne zore osuđeni su za članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Petorica pripadnika neonacističke partije proglašeni su krivim za pokušaj ubistva ribara egipatskog porekla, a četvorica za pokušaj ubistva komunističkog aktiviste, člana sindikata PAME.

Osuđen je i ubica muzičara Pavlosa Fisasa.

Prema izveštavanju France 24 ispred suda se okupilo više od 10.000 ljudi. Na transparentima su se isticali slogani „Živeo Fisas, dole nacisti“ , „Strah neće pobediti“, „Naciste u zatvor“.

Broj žrtava napada neonacista ostaće i dalje nepoznat, komentariše Džavid Aslam, vođa pakistanske zajednice u Grčkoj i jedan od ključnih svedoka u suđenju pripadnicima Zlatnoj zori. U razgovoru s novinarom Guardiana Aslam komentariše:

Ono što znamo je da je bilo više od 900 napada, najviše u Atini. Izvlačili su ljude iz autobusa obučeni u crne majice Zlatne zore i tukli ih na autobuskim stajalištima. Mnogi su izbodeni nožem.

U januaru 2013. dvojica pripadnika Zlatne zore ubili su u Atini radnika migranta Šazada Lukmana, koji je imao 27 godina. Iako su dobili doživotne kazne, prošle godine je presuda preinačena i obojica su pušteni na slobodu.

Tek nakon ubistva levičarskog repera Pavlasa Fisasa, na koje je javnost burno i oštro reagovala, pokrenuta je istraga protiv vođstva Zlatne zore. Nakon devet meseci duge istrage započet je sudski proces koji je trajao još pet godina.

Ohrabrujuća presuda i apaluzi više hiljada ljudi na ulicama Atine ipak ne znače da je ekstremna desnica pobeđena. S jedne strane, ona je već počela svoje regrupisanje, a s druge, evidentno je kretanje elemenata ekstremno desnih političkih ideja k političkom mejnstrimu u mnogim državama širom sveta.

A.J.

Prethodni članak

Tri palme za bitange, dželate i kontinuitet

MHE na Rupskoj reci: Zločin bez kazne

Sledeći članak