„Hitno korigovati minimalnu cenu rada“: sindikat Sloga uputio zahtev Vladi u tehničkom mandatu i predsedniku

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ traže od Vlade u tehničkom mandatu i predsednika Aleksandra Vučića da hitno, do kraja maja, koriguju iznos minimalca kako bi on pratio svakodnevni rast cena.

rad na izradi crkvenih zvona

Sloga se ovim povodom oglasila par dana nakon što su predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije pokrenuli inicijativu za korigovanje minimalne cene rada u okviru Socijalno-ekonomskog saveta. Ipak, Sloga rešavanje visine minimalca vidi malo drugačije:

„Ovo isključivo zahtevamo od Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer od takozvanih reprezentativnih sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) ne očekujemo ništa, budući da se oni ništa ne pitaju i da su od države kroz SES plaćeni statisti za davanje legitimiteta pred Međunarodnom organizacijom rada (MOR) da u Srbiji postoji socijalni dijalog, što je godinama unazad jedna velika laž i obmana“, saopštavaju iz Sloge.

Oni ne očekuju ništa ni od Unije poslodavaca, čiji su predstavnici takođe deo SES-a.

„Njima je uvek malo i oni bi uvek više profita, bez obzira na posledice po radnike koji im prave taj profit“, kažu u Slogi.

Sloga očekuje da korigovana minimalna cena rada za drugu polovinu godine, koja bi se isplaćivala već od juna, bude znatno uvećana zbog svakodnevnog porasta cena osnovnih životnih namirnica, energenata, komunalnih usluga i režija zbog čega velikom broju radnika i njihovim porodicama preti ozbiljna nemaština i glad, smatraju u ovom sindikatu.

„Nemogućnost da se preživi za sadašnji minimalac se vidi na svakom koraku, pojačava nezadovoljstvo i preti da u narednom periodu nakon otrežnjenja od velike doze predizbornih obećanja o rastu životnog standarda i blagostanja preraste u ozbiljan haos i socijalni bunt, kako radnika tako i penzionera“, zaključuje Sloga.

Da podsetimo, visina minimalne cene rada se po pravilu usklađuje jednom godišnje, uglavnom u septembru, kada se u okviru SES-a kroz pregovore dolazi do iznosa minimalca za sledeću godinu. Iako bi, na osnovu propisa i dogovora unutar SES-a, minimalac morao da dostiže visinu minimalne potrošačke korpe on svake godine ostane ispod tog iznosa inače nedovoljnog za dostojanstven život.

M.M.

Prethodni članak

Masovni protesti u SAD za zaštitu prava na prekid trudnoće

Trudnica se za pravo da se vrati na posao izborila na sudu, ali zarade i trudničkog bolovanja – nema

Sledeći članak