Hoćemo li svi biti sezonci? Javni razgovor o proširenju dejstva Zakona o sezonskom radu u organizaciji portala Mašina

U utorak, prvog juna, od 18 časova, u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) održaće se tribina pod nazivom „Hoćemo li svi biti sezonci?“.

radnici rade na popločavanju puta

Ministarstvo rada i predstavnici poslodavaca, te sindikati i stručnjaci za radno pravo će na tribini imati priliku da neposredno sukobe mišljenja o mogućim učincima novog zakona, čiji je nacrt u izradi.

Novim zakonskim predlogom proširuje se dejstvo postojećeg Zakona o sezonskom radu. Ministarstvo i predstavnici poslodavaca zastupaju tezu da će to, pored povoljnosti za poslodavce, doneti i veću sigurnost radnicima, makar na kratak rok. Za razliku od toga, sindikati i stručnjaci za radno pravo tvrde da će posledice zakona biti prebacivanje velikog procenta zaposlenih u režim radno angažovanih van radnog odnosa, čime će oni postati ranjivija i jeftinija radna snaga. O procesu donošenja ovog zakona i suprotstavljenim mišljenjima o njemu mogli ste da čitate na Mašini.

U razgovoru će učestvovati Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Aleksandra Lakić iz Platforme za teoriju i praksu društvenih dobara Zajedničko, Danilo Ćurčić, predstavnik A11 – inicijative za ekonomska i socijalna prava, predstavnik/ca Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (TBC), predstavnik/ca NALED-a (TBC). Tribinu će moderirati Marko Miletić, kourednik portala Mašina.

Kontekst Kolektiv i portal Mašina pozivaju javnost da se uključi u debatu o ovom zakonskom predlogu. Zbog epidemiološke situacije broj mesta u Tribinskoj sali Doma omladine je ograničen, a nošenje maski je obavezno. Tribinu će biti moguće biti pratiti i putem prenosa koji će biti emitovan uživo na Mašina Facebook stranici.

Razgovor se održava uz podršku Olof Palme Center International.

I.K.

Prethodni članak

Glovo se širi po regionu

Tomislav Tomašević iz koalicije Možemo! je novi gradonačelnik Zagreba

Sledeći članak