I Berni Sanders misli da je došlo vreme za kraću radnu nedelju

Američki senator Berni Sanders se pridružio onima koji misle da je potrebno skratiti radnu nedelju na četiri dana.

Berni Sanders

Sanders je reagovao na rezultate istraživanja o najvećem probnom periodu rada sa skraćenim radnim vremenom koji su juče objavljeni. Američki senator i poznati zastupnik levih ideja u toj državi je na svom tviter profilu napisao:

„Uz eksplozivni razvoj tehnologija i povećanu produktivnost radnika, vreme je da se pređe na četvorodnevnu radnu nedelju bez smanjivanja visine zarade. Radnici moraju imati koristi od tehnologije, a ne samo direktori korporacija.“

Do sada najveći pilot projekat skraćenog radnog vremena je sproveden u Velikoj Britaniji tokom druge polovine prethodne godine i u njemu je učestvovalo 61 preduzeće sa skoro 3000 zaposlenih. Rezultati ovog velikog testa koji su objavljeni juče, o čemu ste mogli da čitate na Mašini, kažu da gotovo svi koji su učestvovali žele da nastave sa radom po modelu četvorodnevne radne nedelje, kako radnici i radnice tako i poslodavci.

Prihodi tih preduzeća su povećani u proseku za 35% u odnosu na isti period u godini pre počinjanja testa dok su kod zaposlenih smanjeni stres i premor a povećano zadovoljstvo životom i mogućnostima kombinovanja posla i privatnog života.

M.M.

Prethodni članak

Socijalistička Jugoslavija i nuklearna politika

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji po meri privatnog interesa

Sledeći članak