I dalje bez dogovora poslodavaca i sindikata o visini minimalne zarade

Pošto predstavnici poslodavaca i sindikata ne odustaju od svojih pozicija sve je izvesnije da će minimalac biti na nivou koji Vlada smatra adekvatnim – 35.012 dinara.

Ni današnji sastanak radne grupe Socijalno-ekonomskog saveta za određivanje visine minimalne zarade nije doveo do približavanja stavova poslodavaca i sindikata, između čijih predloga ostaje da stoji cifra od 35.012 dinara koju je predložilo Ministarstvo finansija. Komentarišući tok sastanka za Mašinu, Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), kaže: „Ostali smo svi na svojim pozicijama“.

„Poslodavci su pristali na ponudu Vlade od 35.012 s tim da se oslobode nekih poreskih nameta. Mi i dalje tražimo da se minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada izjednače kako bi se ispunilo ono što smo dogovorili 2017. godine. Mislimo da je to potrebno kako bismo zadržali mlade kvalifikovane ljude u zemlji i zaustavili trend odlaska. Poslodavci su svesni da gube radnu snagu ali i dalje nisu spremni da se odreknu dela svog profita“, rekao je Mihajlović za Mašinu.

Danas će se o minimalnoj zaradi govoriti i na kolegijumu SES-a kojem će prisustvovati i ministar finansija Siniša Mali, dok je sledeća sednica SES-a najavljena za petak, 3. septembar. Ukoliko predstavnici poslodavaca i sindikata u okviru ovog tela ne postignu dogovor o visini minimalca će odlučiti Vlada do sredine septembra.

O toku pregovora o visini minimalne zarade za 2022. godinu se možete informisati na ovom linku.

M.M.

Prethodni članak

Nepoznata lica napala aktiviste Zrenjaninske akcije

Budi tu! Jer ti si sindikat! – protest prosvetara najavljen za utorak 31. avgusta u 12 časova

Sledeći članak