Kafilerija neće više zagađivati vazduh u Zrenjaninu

Izvor: Stop kafileriji / Facebook

Privredni sud u Zrenjaninu presudom je zabranio rad preduzeća Prekon na pet godina. Prekon, poznatiji kao zrenjaninska kafilerija, je neprijatnim mirisom zagađivao vazduh koji je udisalo više desetina hiljada Zrenjaninaca, a do zabrane ne bi došlo bez istrajnog lokalnog aktivizma.

Presuda o zabrani rada zrenjaninske kafilerije doneta je na treći put ponovljenom suđenju u Privrednom sudu u Zrenjaninu.

Dugogodišnji problem smrada iz Prekonovog pogona podstakao je građanke i građane da oforme udruženje Stop kafileriji i deluju kroz druge organizacije, poput Građanskog preokreta.

Kako su nam iz udruženja Stop kafileriji u ranijem razgovoru objasnili, smrad je osećao više od polovine stanovnika Zrenjanina, a problem je postojao duže od deset godina.

„Ne možete da stavljate profit ispred nas 40.000, to jest, možete da probate, ali mi vam nećemo dati“, prokomentarisao je tada Vladimir Dragić iz te inicijative.

Današnja pobeda je potvrda značaja istrajnosti u borbi. Udruženje Stop kafileriji je protiv kafilerije letos održalo niz protesta i pokrenulo peticiju i bombardovalo sve nivoe vlasti peticijama. Zahvaljujući aktivnostima poput tih, Prekonovi pogoni su sredinom avgusta, pre današnje presude, zaustavljeni privremenim rešenjem.

Stop kafileriji je na svojoj Fejsbuk stranici uz radost zbog prestanka rada kafilerije naglasilo i da će nastaviti da prati dalja dešavanja:

Pratićemo dalja dešavanja kako nam se nikada više ne bi dogodilo da se hermetički zatvaramo u svojim domovima zbog ovog ili nekog drugog smrada. Nema predaje, poručuju iz udruženja Stop kafieriji.

A.J. i I.K.

Prethodni članak

Sloboda izražavanja u vreme vanrednog stanja: zadiranje u suštinu prava na informisanje

Ko su i šta rade radnici i radnice na internetu?

Sledeći članak