Kako su studenti u Novom Sadu izmislili anketu o menzi

Neformalna studentska organizacija STAV iz Novog Sada sprovela je anketu o menzi univerziteta u njihovom gradu. Osim što su tokom lepljenja plakata sa rezultatima ankete bili napadnuti, optuženi su za manipulisanje i izmišljanje podataka od strane Studentskog centra.

U gradu koji broji 50 hiljada studenata, od kojih preko 12 hiljada ima pravo na menzu, postoji samo jedan objekat menze. 

Kako iz neformalne grupe STAV navode, iako je menza osnovno pravo studenata i zaposlenih na univerzitetu, studenti u Novom Sadu biraju da ne jedu u menzi zbog loših higijenskih uslova, malo mesta unutar objekta, udaljenosti od pojedinih fakultetskih objekata, dugačkih redova i sveukupno lošeg kvaliteta hrane.

Razgovarali smo sa članovima STAV-a, Lazarom Dinićem, studentom kulturologije i Dorotejom Antić, studentkinjom komunikologije u Novom Sadu.

„Problem novosadske menze nije nov – studenti se godinama unazad žale na lošu hranu i uslove. Međutim, pošto je u pitanju ugrožavanje osnovnog prava svakog studenta u našem gradu, ne sme se dozvoliti da takvo pitanje ‘zastari’ i postane neaktuelno na društvenom tapetu”, za Mašinu navode članovi STAV-a.

Kako sagovornici Mašine objašnjavaju, anketa STAV-a, kojom je ispitano 1356 studenata pokazala je da su korisnici menze prevashodno nezadovoljni kvalitetom hrane, lošom higijenom u menzi, kao i opštim kapacitetima koje ona pruža. Dakle, pored loše ponude obroka, studenti su ustanovili da je broj osoblja, kao i objekata menze nezadovoljavajuć. 

„Osnovni razlog iz kog ja ne idem u menzu jesu cene obroka za studente na samofinansiranju. Pored toga, kvalitet hrane u menzi je opao u poslednje dve do tri godine. Porcije su manje, izbor je sužen, a gužve su sve veće. Dešavalo mi se da dođem do menze s namerom da ručam ili večeram, i da gužva bude tolika da se samo okrenem i odem. Dešavalo se i da jedini obrok koji je u ponudi bude kobasica vrlo upitnog izgleda, da hrana bude neslana, preslana, izuzetno masna… Jednom sam čak dobila i puding spremljen na vodi!”, za Mašinu navodi Natalija Tasić, studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Foto: STAV

Napad na studente i odgovor Studentskog centra

Nakon sprovođenja istraživanja koje je obuhvatalo 10 odsto korisnika menze u Novom Sadu, članovi neformalne grupe STAV su poslali zahtev Studentskom centru Novog Sada kako bi ih zamolili da preispitaju svoj rad i predlože potencijalne predloge rešenja za određene probleme u vezi sa menzom.

„Nakon što smo poslali zahtev, STAV je 4. marta organizovao akciju lepljenja plakata koji prikazuju rezultate istraživanja o menzi u studentskom kampusu, dok su rezultati takođe dostupni na našem Instagram profilu. Studenskom centru je dato sedam radnih dana da reaguje na naš zahtev, i ukoliko se to ne dogodi, planirane su naredne akcije kojima ćemo pokušati da skrenemo što više pažnje na ovaj problem, što bi postepeno dovelo i do njegovog rešavanja”, za Mašinu kažu Lazar i Doroteja iz STAV-a.

Njihova akcija lepljenja plakata nije prošla nezapaženo. Dok su lepili plakate, bili su napadnuti od strane predsednika Omladine Srpske napredne stranke. Pored verbalnog napada, uništeno im je nekoliko desetina plakata.

Studentski centar Novog Sada (SCNS) juče je i odgovorio studentima na njihov zahtev i rezultate ankete. 

„Istraživanje na koje se STAV poziva je najobičnija manipulacija, sačinjena od improvizovanih i najverovatnije izmišljenih podataka”, navodi se u odgovoru SCNS.

Etiketiranje studentske ankete potencijalno apokrifnom i politički obojenom pravdaju time što se ne vidi koga su i kada anketirali. Članovi STAV-a su na svom Instagram nalogu objasili da su u zahtevu poslali snimke ekrana Google forms ankete koja pokazuje podatke 

„Vrlo se očigledno vidi da su izmaštane rezultate štimovali kako bi ih prilagodili svojim političkim potrebama, odnosno potrebama svojih mentora, naručilaca lažnog istraživanja”, piše u saopštenju SCNS.

Prema istraživanju VOICE-a na koje se studenti pozivaju, direktor SCNS, Zoran Martinović, prekršio je Zakon o javnim nabavkama kada je između 2019. i 2020. godine učestvovao u ograničavanju konkurencije u sedam javnih nabavki za Studentski centar, osim što je sam sebi potpisao uvećanje plate za 120.000 dinara.

A.G.A.

Prethodni članak

Poslanica Ekološkog ustanka: Da li Ministarstvo namerno štiti velike zagađivače?

Uticaj digitalizacije na rad je dobar tamo gde su radnici zaštićeni

Sledeći članak