Kandidat levice favorit uoči predsedničkih izbora u Kolumbiji

„Voleti narod danas znači izgradnju društva mira, prava i socijalne pravde“, rekao je Gustavo Petro, najpopularniji kandidat za budućeg predsednika Kolumbije, nakon pobede na predizborima.

Uporedo sa kolumbijskim parlamentarnim izborima u nedelju, održani su i predizbori na kojima su birani kandidati za predsedničke izbore. Gustavo Petro, nekadašnji gerilski borac i bivši gradonačelnik Bogote, izabran je za kandidata levičarskog Istorijskog pakta sa nešto više od 80% glasova.

Istraživanja javnog mnjenja koja su rađena poslednjih nedelja pokazuju da je Petro favorit za budućeg predsednika Kolumbije. Prema prognozama, Gustavo Petro će odneti pobedu u drugom krugu predsedničkih izobra koji su raspisani za 29. maj, javlja Peoples Dispatch.

Rezultati parlamentarnih izbora u Kolumbiji pokazuju rast popularnosti Istorijskog pakta koji okuplja različite progresivne stranke i društvene pokrete. Naime, ta koalicija je osvojila 16 mesta u Senatu, što je za 13 mesta više nego što je imala u prethodnom sazivu, odnosno 25 mesta u Predstavničkom domu, čime je svoju poziciju pojačala za 22 mesta u odnosu na prethodni saziv.

Vladajuća desničarska stranka Demokratski centar je obeležila poraz na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. Ta stranka je pala sa 19 na 14 mesta u Senatu, a sa 32 na 16 mesta u Predstavničkom domu. Za vreme njihovog mandata u Kolumbiji je poraslo siromaštvo i nasilje. Predsednik Kolumbije iz redova Demokratskog centra, Ivan Duke nije reagovao na brojna ubistva aktivista i nije efikasno upravljao zdravstvenom krizom. Neoliberalne politike Demokratskog centra izazvale su nacionalne štrajkove 2019. i 2021. godine.

Kandidat Demokratskog centra za predsedničke izbore Oskar Ivan Zuluaga se povukao zbog niske popularnosti i uputio podršku Federiku Gutijeru, kandidatu desničarske koalicije Tim za Kolumbiju.

Obećanja Gustava Petra

Kandidat Istorijskog pakta se na polju privrede zalaže za povećanje uloge poljoprivrede i smanjenje zavisnosti privrede od fosilnih goriva i rudarstva.

Na polju fiskalne politike najavio je reformu poreskog sistema u korist siromašnijih slojeva društva. Nadalje, Petro je govorio o reformi, trenutno privatnog, pezionog sistema i izjavio da će Kolumbijke i Kolumbijci imati pristojne javne penzije.

Kandidat leve koalicije je obećao da će povećati javna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i sport i da će se zauzeti za zaštitu životne sredine. U tom kontekstu najavio je osnivanje globalnog fonda za zaštitu Amazonske prašume. Po pitanju zdravstvenog sistema, Petro je rekao da bi akcenat stavljao na ulaganja u prevenciju bolesti.

Gustavo Petro ima 61 godinu. Prema pisanju Peoples Dispatch, Petro je sa 17 godina postao član gerilske grupe Pokreta 19 april (M-19). Nakon demobilizacije te pobunjeničke grupe 1990. godine, osnovao je nekoliko političkih pokreta. Godine 2002. izabran je u Predstavnički dom. Godine 2006. je postao senator, a 2011. godine izabran je za gradonačelnika Bogote, glavnog grada Kolumbije. 2018. godine, nakon što je u drugom krugu izgubio izbore od Ivana Dukea, vratio se u Senat.

A.J.

Prethodni članak

Lik socijalistkinje, antifašistkinje i naučnice, Branislave Brane Perović, na zidu osnovne škole u Grockoj

Umetnica MOŽE biti zdrava. A zašto nije?

Sledeći članak