Kompanija Vali traži zatvorsku kaznu za Željka Veselinovića, saopštavaju iz sindikata „Sloga“

Sindikat „Sloga“ je saopštio da je italijanska kompanija Vali (Valy d.o.o.) zatražila od nadležnog suda zatvorsku kaznu za predsednika tog sindikata Željka Veselinovića zbog izjava koje je dao prilikom protesta kada je određeni broj radnica prošle godine ostao bez posla.

Protest ispred fabrike Vali u Loznici

Sloga je precizirala da je putem privatne krivične tužbe, podnete Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željka Veselinovića, zatraženo da se on „osudi zatvorskom kaznom u trajanju od jedne godine, zbog istupanja u javnosti“.

Takođe, „Sloga“ je saopštila da putem te privatne tužbe firma Vali tvrdi da je Veselinović „svojim izjavama u javnosti, u svojstvu predsednika sindikata, imao nameru sa umišljajem da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije“. A to sve nakon njihove odluke 2021. godine da tehnološkim viškom „proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici, gde su bez posla ostale samohrane majke i udovice, a jedna radnica, majka troje dece je i preminula zbog pretrpljenog stresa“.

U nastavku, „Sloga“ je najavila da neće odustati od od borbe za radnička prava, da ih tužba nije uplašila i da su spremni čak i da „robijaju ako treba“, ali da „nikada neće robijati onima koji umisle da su dolaskom u Srbiju i investicijama kupili i same ljude, odnosno radnice i radnike“.

Kao prvi korak u ovoj borbi ovaj sindikat je zatražio da ovo suđenje bude javno.

Podsećamo, da je Veselinović u javnom istupanju rekao da „program rešavanja viška zaposlenih u fabrici Vali nije urađen po zakonu i da će sindikat stati iza otpuštenih radnica“.

Takođe, dodajemo da je u pitanju jedna vrsta presedana jer se zahteva odgovornost za jako lako proverljivu tvrdnju a da se traži ni manje ni više nego zatvorska kazna. O radnim uslovima i procesu formiranja sindikata u ovom preduzeću možete čitati u intervjuu koji smo uradili sa radnicama Valija.

S.A.

Prethodni članak

Šapić odbija da otvori „Europrajd 2022“, najavljuje otvaranje „Dana porodice“

Institut za razvoj i inovacije: Predlog olakšica na zarade majki nakon porođaja

Sledeći članak