Kreni-promeni poziva na protest protiv neobjektivnog izveštavanja o delatnostima Rio Tinta

Protest koji je prvobitno trebalo da se održi 4. aprila ispred zgrade RTS-a biće održan 13. aprila u 19 časova.

Izložba Rio Tinta

Organizacija Kreni-promeni je pozvala građane da se u subotu, 13. aprila u 19 časova okupe ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici u Beogradu. Okupljanjem će se iskazati protest protiv neobjektivnog izveštavanja o projektu Jadar i delatnostima kompanije Rio Tinto u Srbiji od strane medijskog javnog servisa.

Tim za kampanje Kreni-Promeni sproveo je monitoring u trajanju od dve nedelje, koji je utvrdio da je bilo 239 spominjanja litijuma u medijima i 69 spominjanja Rio Tinta, kao i da se litijum u 83 odsto slučajeva, a Rio Tinto u 77 odsto, pominju u pozitivnom kontekstu, navodi se u pratećem saopštenju.

„To govori da se sprovodi neka vrsta lobotomije i medijskog inženjeringa. Mi smo postavili pitanje da li Rio Tinto plaća ove medije, da li je poštovan zakon o lobiranju u kontaktu sa političarima – na sve to RTS ćuti“, rekao je Savo Manojlović.

Manojlović je istakao da je RTS, prema Zakonu o javnom informisanju, u obavezi da zakaže javnu debatu. On je podsetio na to da još uvek nije odgovoreno na narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koja je predata, ističući da su ustavni rokovi jasni i da su oni probijeni, čime je prekršen Ustav.

Prema Manojlovićevoj oceni „saučesnici u puzajućem državnom udaru, pored RTS, su i Upravni i Ustavni sud“, navodi se u saopštenju Kreni-promeni.

Zeleno-levi front obnovio pitanje o narodnoj inicijativi protiv kopanja litijuma

Kako smo ranije pisali, narodnu inicijativu koju je potpisalo gotovo 40.000 ljudi je „pojeo mrak“. Šef poslaničkog kluba Zeleno-levog fronta Radomir Lazović krajem marta je obnovio ovu temu u parlamentu, uputivši Ani Brnabić pitanje šta se desilo sa inicijativom.

„Vladimir Orlić i Ivica Dačić, predsednici parlamenta u dva prethodna saziva najbrutalnije su prekršili zakon i sakrili su od Narodne skupštine narodnu inicijativu o zabrani rudarenja litijuma i bora na teritoriji Srbije koju je potpisalo preko 38 hiljada građana. Ako je Ana Brnabić tako uverena da je iskopavanje litijuma dobro za Srbiju, neka pošalje ovu inicijativu u Parlament i neka brani svoje mišljenje pred narodom, a ne da se Rio Tinto i drugi lešinari nadleću oko zapadne Srbije i pokušavaju da nas prevare i ipak nastave projekte“, navodi se na sajtu ZLF.

Pravni tim Zeleno-levog fronta podneo je krivične prijave protiv odgovornih za sakrivanje Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora, jer su prekršili zakon i Ustav Srbije, konstatovao je Lazović. Po navodima ZLF, prijave su podnete protiv predsednika skupštine pre dva saziva Ivice Dačića, kao i tadašnjeg generanog sekretara Veljka Odalovića, zatim protiv prethodnog predsednika Skupštine Vladimira Orlića, generalnog sekretara Srđana Smiljanića, kao i prethodne predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević.

I.K.

I.K.

Prethodni članak

G20 zemlje su upumpale 142 milijarde dolara u naftnu industriju u protekle tri godine

Fridom haus: Istorijski pad ocene demokratije u Srbiji

Sledeći članak