Kuća ljudskih prava: Da li nasilje treba da se dogodi našoj deci da bismo reagovali?

Kuća ljudskih prava poziva nadležne institucije i stručnu javnost da reaguje na nasilje koje se događa u osnovnim i srednjim školama.

U saopštenju Građanskih inicijativa, Beogradskog centra za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Centra za praktičnu politiku se podseća na vest o slučaju osnovne škole „Knez Sima Marković“ iz Barajeva u kojoj čitavo odeljenje šestog razreda nedeljama unazad ne pohađa nastavu zbog nasilničkog ponašanja njihovog vršnjaka, koju su preneli mediji.

Takođe, dodaje se u saopštenju, na društvenim mrežama je nedavno objavljen snimak ozbiljnog fizičkog napada na učenika srednje škole u Sremskoj Mitrovici na samo 100 metara od školskog dvorišta. Povrh toga je pre šest dana u Niškoj Banji trinaestogodišnjeg učenika vršnjak ubio kuhinjskim nožem, dodaju organizacije okupljene u Kući ljudskih prava i zahtevaju od nadležnih hitnu reakciju povodom ovih događaja kao i plan prevencije za socijalno nepoželjno ponašanje dece i vršnjačko nasilje.

„Smatramo da je odgovornost institucija ključna, i da se ignorisanjem nasilja ono legitimiše kao vrednost našeg društva čije su posledice fatalne, a koje su nažalost postale naša svakodnevnica. Nedavno sprovedena analiza o radu školskih Timova za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja pokazala je da je ovaj mehanizam nedovoljno efikasan, da se njegove nadležnosti jasno ne komuniciraju kao i da ne postoji dovoljno transparentno izveštavanje o rezultatima rada ovih timova“, navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Organizacije potpisnice ovog saopštenja apeluju na sve nadležne institucije da dublje sagledaju posledice eskalacije vršnjačkog nasilja i aktivno se uključe u njihovo rešavanje, kao i da se ozbiljno i transparentno posvete izradi plana prevencije.

„Posebno apelujemo na tužilaštvo da u istragama ispita sve moguće motive nasilja, uzimajući u obzir i mržnju zbog nekog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva. Kako pozivanje na stručnost i profesionalnost u postupanju nadležnih u slučajevima vršnjačkog nasilja u prethodnih pet meseci nije dalo rezultate, ovom prilikom ih pozivamo na ljudskost i odgovornost“, zaključuje se u saopštenju.

I.P.

Prethodni članak

Komitet Bernske konvencije će razmatrati „rudarsku groznicu“ u Srbiji

Jovan Rajić: Ministarka Đedović i direktorka Rio Tinta otkazale učešće na konferenciji na kojoj učestvuje RERI

Sledeći članak