Lokalni izbori 2020: brisanje opozicije sa mape Srbije

Foto: Marko Rupena / Kamerades
Foto: Marko Rupena / Kamerades

Srpska napredna stranka je odnela apsolutnu pobedu u većini opština u Srbiji na izborima za lokalne skupštine koji su održani 21. juna paralelno sa parlamentarnim i pokrajinskim izborima.

Odluka vlasti da se parlamentarni i pokrajinski izbori sprovedu paralelno sa lokalnim izborima je Srpskoj naprednoj stranci i njenom lideru Aleksandru Vučiću dala veliku prednost u odnosu na druge pretendente na vlast u lokalnim sredinama. Jednostavno, teme koje se tiču lokalnih politika su nestale iz kampanje i sve je pretvoreno u „državnu politiku“ za koju mnoge lokalne liste nisu ni spremne ni zainteresovane.

Neučestvovanje dela opozicije na izborima, neregularnosti u izbornom procesu kao i istovremeno održavanje republičkih i lokalnih izbora su doveli do toga da SNS osvoji vlast u gotovo svim opštinama u republici.

Lokali izbori su kako tokom predizborne kampanje ali i tokom izbornog dana, ostali zanemareni u medijima, ali i organizacijama koje prate izbore pa i u samim izbornim komisijama. Iza te nevidljivosti lokalnih izbora ostaće mapa Srbije sa koje je gotovo izbrisana opozicija.

Nestanak opozicionih „oaza“?

Sa velikim zadovoljstvom želim da objavim da, posle 20 godina, u Šapcu se menja vlast, rekao je kandidat SNS za gradonačelnika dr Aleksandar Pajić.

Kako prenose Večernje Novosti ovako je SNS u ranim jutarnjim satima proglasio pobedu u „najvećem opozicionom gradu“. Ipak, zvaničnih rezultata još nema, a još uvek aktuelni gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović najavljuje da će zbog neregularnosti podneti zahtev za ponavljenjem izbora na svim biračkim mestima u tom gradu.

Prema nezvaničnim rezultatima razlika u glasovima između lista SNS-a i „Šabac je naš“ koju predvodi Zelenović je veoma mala i dok je aktuelni gradonačelnik odneo prevagu u samom gradu, SNS ima veći broj glasova u prigradskim i seoskim mestima.

Rezultati u Paraćinu, manjem „opozicionom“ mestu, su nešto izvesniji i po njima su naprednjaci odneli prevagu u ovom gradu. Od 55 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini, lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ je osvojila 28 mandata, dok je lista aktuelnog gradonačelnika „Saša Paunović – Sigurno napred“ došla do 15 mandata.

Foto: Ne davimo Beograd

Novine i kod „lokalnih moćnika“

Za mnoge su izbori u Brusu obeleženi time što se „lokalni moćnik“ Milutin Jeličić Jutka uopšte pojavio na glasačkom mestu iako postoji sudski nalog za njegovo privođenje pošto se nije pojavljivao na ročištima u sudskom procesu koji se vodi protiv njega u Kruševcu.

Novost je i da Jutkina lista više nije najača u ovom mestu, primat su i tu preuzeli naprednjaci sa osvojenih 16 od 29 odborničkih mesta. Jeličić je, nakon što su radikali odustali od toga da on bude predvodnik njihove liste, izašao samostalno sa listom „Za moderan Brus“ i došao do svega 7 mandata.

Dragan Marković Palma je sa druge strane i dalje na čvrstom tlu u Jagodini. Koalicija SPS-a i Markovićeve Jedinstvene Srbije je u Jagodini osvojila 70% glasova, odnosno 17 od 21 odborničkih mesta u lokalnoj Skupštini.

Mogu da konstatujem da je ovo stvarno veliki rezultat imajući u vidu da i nije bila neka kampanja zbog korone, izjavio je Dragan Marković Palma, prenosi N1.

Na Zlatiboru, odnosno u opštini Čajetina, nastavlja da vlada Milan Stamatović. Njegova Zdrava Srbija je u koaliciji sa DSS-om i PUPS-om u Čajetini uzela više od 60% glasova, dok je SNS drugi sa 26% glasova.

Stamatović je prvi put samostalno nastupio i na lokalnim izborima u Užicu gde je po glasovima na drugom mestu, u Kragujevcu je Zdrava Srbija takođe druga po broju osvojenih mandata. Kako saopštavaju iz ove stranke značajne rezultate su ostvarili i u Kraljevu, Priboju i Novoj Varoši.

Poznati lokalni političari su i dalje najači i u Novom Pazaru. Na lokalnim izborima u ovom gradu lista SNS-a se našla na četvrtom mestu sa šest odborničkih mandata, a ispred nje su: „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“ (21 mandat), „Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“ (11 mandata) i „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“ (9 mandata).

Foto: Ne davimo Beograd

Naprednjački Beograd

Pojedini političari, među kojima su i oni koji su bojkotovali parlamentarne izbore, najavljivali su da će izlaskom na lokalne izbore u beogradskoj opštini Vračar stvoriti „klicu koja će pokrenuti promene u Srbiji“. Sasvim suprotno od njihovih planova, SNS je osvojio 33 od 63 odbornička mandata dok je koalicija Pokreta slobodnih građana, Socijaldemokratske stranke i Nove stranke došla do 7 mandata.

Od sedamnaest opština u glavnom gradu SNS nema potpunu vlast samo na Novom Beogradu gde je tesna borba između liste koju predvodi najmoćnija partija u zemlji i liste nove stranke u republičkom parlamentu – SPAS-a koji predvodi Aleksandar Šapić koji je već dva mandata predsednik ove gradske opštine.

Inače, na teritoriji Beograda je bila znatno niža izlaznost nego u ostatku zemlje – svega 35%. Može se reći da su opozicione partije koje su bojkotovale izbore donekle bile uspešne u glavnom gradu, ali je to istovremeno smanjilo šanse onim opozicionim strankama i grupama građana koje su sa svojim listama učestvovale na lokalnim izborima.

M.M.

Prethodni članak

Parlamentarni izbori 2020: daleko od iznenađenja ali šta nam se ovo desilo?

Pokrajinski izbori: na severu ništa suštinski novo, uz po koje iznenađenje

Sledeći članak