Mašini dodeljeno specijalno priznanje NUNS-a za praćenje teme radničkih prava u Srbiji

Dodela nagrade za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije; Foto: Media centar

Portalu Mašina je dodeljena plaketa Nezavisnog udruženja novinara Srbije „za inovativan pristup istraživačkom novinarstvu i praćenju teme radničkih prava u Srbiji“, kako je rečeno na ceremoniji. Plaketa je dodeljena i redakciji Južnih vesti dok su nagrade za istraživačko novinarstvo dobile koleginice i kolege: Adam Santovac, Aleksandar Đorđević, Jelena Veljković i Vuk Cvijić.

Kako je obrazložio Filip Švarm, predsednik žirija i glavni urednik nedeljnika Vreme, redakcija Mašine je dobila „specijalnu plaketu koja se dodeljuje za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu za inovativan pristup istraživačkom novinarstvu i praćenju tema radničkih prava“.

Zahvaljujem se u ime cele redakcije Mašine i nadam se da ćemo i u buduće nastaviti da ispunjavamo kriterijume zbog kojih ste nam i dodelili ovo priznanje, izjavio je kourednik Mašine Marko Miletić na ceremoniji.

Za seriju tekstova o fabrici oružja Krušik objavljenih u nedeljniku NIN prvu nagradu u kategoriji štampanih medija dobio je Vuk Cvijić. U ovoj kategoriji u užem izboru se našao i tekst „Industrija odlaska“, koji smo preveli na engleski i objavili na našem portalu.

Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević iz redakcije BIRN-a, nagrađeni su u kategoriji onlajn mediji za serijal tekstova „Otac ministra policije – povlašćeni trgovac oružjem“ o korupciji u samom državnom vrhu Srbije.

U kategoriji elektronskih medija nagrada je dodeljena Adamu Santovcu za dokumentarac u produkciji televizije N1 „Mega diplomac“ o šemi mahinacija na Univerzitetu Megatrend.

Pored dobitnika nagrada, okupljenima su se obratili i Filip Švarm, predsednik žirija i glavni urednik nedeljnika Vreme, Željko Bodrožić, predsenik NUNS-a i Entoni Godfri, ambasador SAD.

Prestižna nagrada za istraživačko novinarstvo dodeljuje se po petnaesti put, a od ove godine nagrada nosi ime Dejana Anastasijevića, novinara koji je preminuo prošle godine. NUNS organizuje dodelu ove nagrade uz podršku ambasade SAD u Srbiji.

Prethodni članak

Združena akcija Krov nad glavom izveštava o borbi koju vode porodice romske nacionalnosti u novom naselju u Staroj Pazovi

Socijalizam i razvoj: sedam teza o globalnoj integraciji

Sledeći članak