Masovna otpuštanja u kompaniji Hačinson u Rumi

Foto: Marko Risović / Kamerades

Francuska kompanija Hačinson masovno otpušta radnike iz svojih fabrika u Rumi. Iako je ova kompanija dobijala subvencije iz državnog budžeta to je nije sprečilo da u momentu krize otpusti 300 radnika i radnica u jednom danu.

Kako su javile Sremske vesti u petak je otkaze u ovoj kompaniji dobilo oko 300 radnika i radnica koji rade na proizvodnji creva za vodu i benzin za potrebe automobilske industrije u dva pogona Hačinsona u Rumi.

Dobio sam poziv na hitan sastanak preko telefona. U menzi fabrike nas je bilo oko 130 iz naše hale, a na sto su nam poređali rešenja o raskidu ugovora i rekli da svako nađe svoje ime i potpiše. Gledaš tu gomilu, ne vidiš svoje ime, ali prepoznaš nekog kolegu, pa daš njemu rešenje. Užasno.

Ovako nam jedan od radnika koji je želeo da ostane anoniman opisuje sam čin otpuštanja u Hačinsonu.

Kako kaže naš sagovornik otkaze su dobili uglavnom oni radnici koji su imali ugovore na određeno, međutim nekima je ugovor bio pred istekom pa samo nije produžen ali su neki imali i po dva ili tri meseca do isteka ugovora.

Ljudi su naravno nezadovoljni, radili smo i nedeljom i prekovremno i praznicima kada su to od nas tražili – izvlačili smo firmu. A sad tražiš svoje ime u gomili rešenja o raskidu ugovora, kaže naš sagovornik.

U rešenju o otkazu ugovora u koji smo imali uvid, kompanija razloge za otkaz obrazlaže time što je globalno auto tržište palo gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu dok je, kako se kaže u rešenju, potražnja za crevima koja proizvode globalno smanjena za 20%.

Inače, Hačinson je dobitnik nagrade Nacionalne službe za zapošljavanje „Najbolji poslodavac Srbije“ za 2016. godinu a pogone ove kompanije u Srbiji je otvarao tada premijer Aleksandar Vučić. Hačinson je osim ovih priznanja dobijao subvencije iz lokalnog i državnog budžeta – taj javni novac je uložen u „otvaranje novih radnih mesta“ ali i u infrastrukturu potrebnu za rad ove firme.

Međutim, sav taj novac kao ni vladin paket pomoći privredi, nisu bili dovoljni da u kriznoj situaciji ne dođe do masovnog otpuštanja.

Menadžment kompanije Hačinson nije odgovorio na naša pitanja do zaključivanja ovog teksta.

M.M.

Prethodni članak

Dodatnim zapošljavanjem do smanjenja pritiska na zdravstveno osoblje u gerontološkim centrima

Njivo moja neorana: slabosti kapitalističke poljoprivrede

Sledeći članak