Medicinske sestre na Kosovu protestovale zbog loših uslova rada

Sindikat preti štrajkom ukoliko nadležni ne odgovore na probleme sa kojima se medicinari bore duže od dve decenije.

Zbog loših uslova rada koji uključuju manjak osoblja, niske plate i preopterećenost poslom, medicinske sestre su u utorak održale protest ispred Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini.

Protest je organizovao Sindikat medicinskih sestara, babica i drugih medicinskih stručnjaka Kosova. Medijima se ispred sidnikata obratio Elirat Duraku i rekao je da medicinari ne zahtevaju nikakav luksuz, već odgovor na probleme koji ih pritiskaju duže od dve decenije.

Zahtevi medicinskih sestara tiču se povećanja plata i nadoknade za noćni rad, kao i učešća njihovih predstavnica u disciplinskim komisijama i drugim telima čije se nadležnosti odnose i na medicinske sestre.

Komentarišući uslove rada za Al Jazzeeru, jedna medicinska sestra je rekla:

„Veoma je teško, radimo šest dana u nedelji … treba da radimo i tokom praznika, ponekad i nakon radnog vremena“.

Što se visina plata tiče, poslom preopterećene medicinske sestre mesečno primaju oko 400 evra (prosečna plata bila je 416 evra 2020. godine), dok je plata lekara oko 600 eura. Prosečni stanovnik Kosova najveći deo dohotka troši na prehranu (40%) i na stanovanje (29%), što znači da će rastuća inflacija i energetska kriza značajno pogađati domaćinstva s prosečnim i niskim primanjima.

Ukoliko nadležne institucije ne budu ispunili zahteve medicinskih sestara, sindikat će pokrenuti štrajk, izjavio je Duraku.

Niske plate u javnom zdravstvu i loši uslovi rada su među glavnim razlozima zbog kojih mnogi zdravstveni radnici napuštaju Kosovo, piše Al Jazzeera. Od 2018. godine više od 450 lekara sa Kosova se zaposlilo u zemljama Evropske unije.

A.J.

Prethodni članak

Bez rodne perspektive u Programu ekonomskih reformi za naredne tri godine

Dvostruko više ljudi u Srbiji bilo je depresivno tokom pandemije

Sledeći članak