Mini hidroelektrane ugrožavaju javna dobra

Protest meštana Stare planine; Izvor: Udruženje Temska Stara planina / Facebook
Protest meštana Stare planine; Izvor: Udruženje Temska Stara planina / Facebook

U petak 29. juna u 17h biće održana tribina pod nazivom „Država protiv javnih dobara“.

Tribina će se održati u prostorijama MZ „Božidara Adžije“, Bulevar Nemanjića 26, u Nišu, a organizuju je Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, u saradnji sa Centrom za politike emancipacije iz Beograda i Grupom građana za zaštitu Stare Planine iz Niša.

Izgradnja niza mini hidroelektrana na Staroj Planini ugroziće prirodne lepote i ekosistem tog dela jugoistočne Srbije. Pod izgovorom ispunjavanja zahteva za priključenje Evropskoj uniji, privatni investitori, povezani sa vladajućim strukturama, dobili su povlašćene uslove za izgradnju mini hidrolektrana. Ne mareći za ekološku održivost takvog rešenja i uslove života lokalnog stanovništva, ovi investitori ostvariće veliku materijalnu korist iz sprovođenja projekta.

Ovakvo rešenje naišlo je na otpor lokalnog stanovništva, ali nakon održavanja niza protesta, država ne preduzima ništa kako bi sprečila izgradnju mini hidroelektrana. Zašto država ne štiti javna dobra? Ko stoji iza izgradnje mini hidroelektrana i kakve su njhove veze sa državom? Na koji način organizovati otpor protiv moćnijih i bogatijih?

O ovim pitanjima s publikom će razgovarati Vladimir Simović iz Centra za politike emancipacije i Goran Tokić, predstavnik Grupe građana za zaštiu Stare Planine.

Prethodni članak

Sindikati: od ideala samoupravljanja do logike kapitala

Kako se pravi „obuća koja diše“?

Sledeći članak