Minimalac ostaje manji od minimalne potrošačke korpe – bez dogovora u Socijalno-ekonomskom savetu

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) predstavnici reprezentativnih sindikata i poslodavaca se nisu saglasili oko povećanja minimalne cene rada za 2024. godinu tako da će odluku o tome doneti Vlada na svom zasedanju 14. septembra.

Konferencija za štampu nakon sednice SES-a

Predlog predstavnika Vlade, odnosno ministra finansija Siniše Malog je da se minimalna zarada poveća za 17,8 odsto i iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro, pa se očekuje da će Vlada taj predlog i usvojiti.

Značajnije od toga što je ta cifra predlog ministra je da je predsednik države Aleksandar Vučić i pre početka pregovora rekao da će minimalac iznositi upravo toliko. Krajnji ishod još jednom pokazuje da je princip socijalnog dijaloga u Srbiji potpuno obesmišljen iako, istini za volju, na nacionalnom nivou nikada nije najbolje funkcionisao.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“ su u dosadašnjim pregovorima tražili da se realizuje zaključak SES-a iz 2018. po kome bi vrednost minimalne potrošačke korpe trebalo da se izjednači sa vrednošću minimalne zarade, krajem 2021. godine, ali je zbog pandemije korona virusa ministar finansija tada rekao da se to odlaže do kraja 2023. godine.

Reprezentativni sindikati su u tom smislu imali jedinstven stav i predlagali su na pregovorima da se povećanje minimalne zarade poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe, koja je u maju koštala 57.754 dinara, u „dva koraka“, od septembra ove godine za deset odsto, a od januara za 20 odsto.

Ovaj zahtev sindikata su podržali i drugi sindikati koji ne učestvuju u radu SES-a, kao i niz organizacija civilnog društva i neke stranke opozicije. Ipak, sve to nije bilo dovoljno pa će vlast pravdajući se brigom o državnom budžetu oko pola miliona radnika i radnica ponovo ostaviti ispod nivoa nedostojne minimalne potrošačke korpe.

M.M.

Prethodni članak

Zbog pritiska javnosti i zabrinutih roditelja dr Đurić se vraća u DZ Palilula

Dobre vesti: skrining na mišićnu atrofiju obavezan u svim porodilištima u Srbiji

Sledeći članak