Muzički događaj kao solidarna podrška radnicima Falk Ista Knjaževac

Radnički glas organizuje muzički događaj u cilju prikupljanja solidarne pomoći za radnice i radnike Falk Ista iz Knjaževca koji su u štrajku već dve nedelje.

U sredu, 14. juna, od 21h u KC Gradu u Beogradu Radnički glas organizuje solidarni događaj na kojem će se prikupljati sredstva za pomoć štrajku knjaževačkih radnica i radnika. Muziku puštaju DJ Bucalo i DJ Saud.

Radnici fabrike obuće Falk Ist, predvođeni sindikatom „Sloga“ su u štrajku od 2. juna, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

„Skoro hiljadu ljudi koji žive na minimalcu, praveći obuću za neke od najskupljih evropskih brendova, svakog dana istrajava u svojim zahtevima: 10% povećanje plate, povećanje stimulacije na 5.000 din i toplog obroka na 200 din“, navodi se u saopštenju Radničkog glasa.

Iako je nakon protesta koji su u Knjaževcu organizovali radnici i radnice i blokade fabričke kapije poslodavac prihvatio da stupi u pregovore, do dogovora nije došlo. Naime, menadžment kompanije je ponudio kompromisno rešenje nudeći povećanje plata od 5% uz povećanje toplog obroka, dok su radnici tražili povećanje od 10%. Osim toga poslodavac je ponudio povećanje stimulacije sa 2.000 na 3.500 dinara pod uslovom da se proizvodna sezona završi u predviđenom roku, a zahtevano je 5000.

Iz Radničkog glasa napominju i da je menadžment kompanije odbio da razgovara i o isplati nadoknada za štrajkačke dane, što znači da će junska plata radnika sa svakim narednim danom štrajka biti još niža, navodi se u saopštenju.

M.M.

Prethodni članak

Kakve se politike mogu očekivati od ponovo izabranog Erdogana i nove turske vlade? 

Napad na predsednika sindikata u Falk Istu je nova i alarmantna dimenzija nasilja nad radnicima, upozoravaju iz sindikata „Sloga“

Sledeći članak